19:20 / 20.12.2018.

Autor: Sunčica Findak/D.M./HRT

Biciklom u školu

Foto: ilustracija, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Projekt su prije četiri godine pokrenule profesorice tjelesne i zdravstvene kultrue.
"BUŠ - Biciklom u školu" projekt je Prve zagrebačke gimnazije, prve škole u zemlji s titulom "Prijatelja bicikliranja". Projekt su prije četiri godine pokrenule profesorice tjelesne i zdravstvene kultrue. Svrha projekta je, naravno, potaknuti što više učenika da se koriste biciklom i time - pozitivno utječu na zdravlje.

Taj je projekt dobio i priznanje - certifikat Prijatelji bicikla. Jedino je ova škola u Hrvatskoj vlasnica tog priznanja, koje se do sada dodjeljivalo samo tvrtkama kako bi se zaposlenike potaknulo da dolaze biciklom na posao.

Uvjeti su, među ostalim: da škola ima natkriveno parkiralište, da uloži u sigurnost bicikala, no oni su i podigli ljestvicu pa imaju i posebnu aplikaciju za očitavanje dolazaka biciklom u školu - svaki bicikl ima bar kod i kad se zbroje bodovi proglašava se pobjednik i dodjeljuju nagrade.

Nika Čebahin je prošle godine, dolazeći i odlazeći iz škole biciklom, skupila 500 kilometara i bila je treća, prvi je prešao 560 kilometara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!