BiH ministar poslao znakovitu poruku izvršnoj vlasti i Milanoviću

26.05.2023.

14:24

Autor: HRT/D.M./Hina

Sevlid Hurtić

Sevlid Hurtić

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskom saboru konferenciju za novinare održao je i bosanskohercegovački ministar za ljudska prava i izbjeglice kojega je ugostila zastupnica 12 nacionalnih manjina među kojima je i bošnjačka. Ministar Sevlid Hurtić pritom je poslao znakovitu poruku hrvatskoj izvršnoj vlasti i predsjedniku Zoranu Milanoviću.


Sevlid Hurtić koji boravi u posjetu Hrvatskoj, poručio je predsjedniku države Zoranu Milanoviću da se prije dolaska "oprao i namirisao". Aluzija je to na Milanovićevu izjavu staru tri godine, kada je, govoreći o građanskoj BiH, kazao da je "to daleki san, ali prvo sapun, a onda parfem".

U Sarajevu je to shvaćeno kao uvreda Bošnjacima, ali je Milanović kasnije to zanijekao, objasnivši da se radi o metafori. "Kada sam rekao prvo sapun, onda parfem mislio sam i na Hrvate, na Hrvatsku, i na BiH - naprosto na jedan prirodan tijek događaja. Jer se ne mogu preskakati neke faze u razvoju", kazao je.

Hurtić je danas u Saboru razgovarao sa zastupnicima albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Erminom Lekaj Prljaskaj i u izjavi novinarima imao se potrebu vratiti na tu priču.

Inicijativa da Bošnjaci u Hrvatskoj imaju zasebnu izbornu jedinicu


- Danas smo došli u posjet Hrvatskoj, bili smo u Ministarstvu vanjskih poslova, došli smo i u Sabor i ja se nadam da se predsjednik vaše države Milanović neće naljutiti. Kupili smo parfem, sapun, okupali smo se i došli smo čisti u Republiku Hrvatsku, poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kazao je da je u Zagreb stigao kako bi potaknuo inicijativu da Bošnjaci u Hrvatskoj imaju zasebnu izbornu jedinicu.

- Tražit ćemo da Vlada RH pokrene inicijativu da Bošnjaci u RH imaju zasebnu jedinicu, o tome smo danas razgovarali. Naravno, treba promjena Ustava, to je nešto što je nama kao Bošnjacima, koji su u Hrvatskoj nacionalna manjina, veoma značajno i ja se nadam da će biti, kao što drugi traže - promjene Izbornog zakona u BiH, izvijestio je Hurtić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!