BiH: Veleposlanik RH traži rasvjetljivanje ratnog zločina u Križančevu selu

14:21 / 22.12.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Traži se rasvjetljivanje ratnog zločina u Križančevu selu

Traži se rasvjetljivanje ratnog zločina u Križančevu selu

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić pozvao je u srijedu na rasvjetljivanje jednog od najtežih ratnih zločina počinjenog nad Hrvatima, nedaleko Viteza u središnjoj Bosni, upozoravajući da još nitko nije odgovarao za masakr u kojemu je bošnjačka Armija BiH ubila 64 osobe. 

Vijence su položila i svijeće upalila na spomen obilježju u mjestu Križančevu Selu brojna izaslanstva političkih predstavnika Hrvata i tamošnjih udruga iz Domovinskog rata, a među izaslanstvima je bilo i ono Republike Hrvatske koje je kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića predvodio veleposlanik Ivan Sabolić.


- Kao i za mnoge druge zločine nad Hrvatima, i za ovaj zločin još uvijek nema odgovarajuće kazne, upozorio je veleposlanik u izjavi za medije.


Dodao je kako Hrvatska inzistira na pravdi te da se istodobno očuva istina o ovom zločinu.


- Okupljeni izražavamo poštovanje hrvatskim braniteljima i mještanima Križančevog sela koji su okrutno ubijeni na pragovima svojih domova. Dostojanstveno se sjećamo žrtava i izgrađujemo mir i pravedne odnose između naroda u BiH, rekao je Sabolić.


U Vitezu je služena i sveta misa za sve ubijene hrvatske civile i branitelje.


Napad na Križančevo Selo dogodio se na Badnjak 24. prosinca 1993. godine, samo dan nakon što su malenu hrvatsku enklavu u središnjoj Bosni napustili kamioni pristigli iz Hrvatske s humanitarnim konvojem u akciji naziva "Bijeli put za Novu Bilu i srednju Bosnu", koji su dopremili hranu, lijekove i druge potrepštine izmorenim stanovnicima.


Prema podacima hrvatske strane, u akciji bošnjačke Armije BiH ubijena su 64 hrvatska civila i vojnika.Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 2019. godine optužnicu protiv osmorice nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije BiH za ubojstvo najmanje 12 hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u mjestu Križančevu Selu, te se protiv njih vodi postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!