11:20 / 30.11.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

BiH: Zbog ratnih zločina uhićeno devet bivših pripadnika vojske bosanskih Srba

BiH: Devetero uhićenih zbog ratnih zločina

BiH: Devetero uhićenih zbog ratnih zločina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Devet bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhitila je u utorak policija u BiH pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima na području Bosanskog Novog.

Kako je priopćeno iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), svi uhićeni i dalje žive na području Bosanskog Novog i okolice, a tereti ih se za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.


Tužiteljstvo BiH tereti uhićene da su kao pripadnici vojne policije vojske Republike Srpske (VRS) počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine.


Sumnjiči ih se za ubojstva više osoba te nezakonita zatočenja i zločine nad više stotina osoba u logoru Vatrogasni dom, kojim je upravljala vojna policija. Nakon kaznene obrade osumnjičeni će biti predani Tužiteljstvu BiH.


Na samom početku rata u BiH pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su protjerali s područja Bosanskog Novog, u kampanji etničkog čišćenja, više od 20 tisuća Hrvata i Bošnjaka, a njih više od 500 je ubijeno u tim progonima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!