22:51 / 06.09.2020.

Autor: Ana Marušić/Dnevnik 3/IMS/HRT

Bijela više nije zatrpana smećem

-

-

Foto: - / -

Skriveni biser Dalmacije - rijeka Bijela, izvire iz špilje na oko 300 m nadmorske visine.
Skriveni biser Dalmacije - rijeka Bijela, izvire iz špilje na oko 300 m nadmorske visine. U njezinu kanjonu žive brojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste, i pravi je prirodni fenomen.

Prilazi rijeci desetljećima su ilegalna odlagališta otpada pa su im ljubitelji prirode odlučili stati na kraj. Akciju su nazvali: Nije prekasno - "It is not too late". Akcija je dobila ime po kratkom filmu snimljenom na ovim lokacijama, nadahnutom apokaliptičnim prizorima divljeg odlagališta.

- Film se trebao zvati "It's too late”, ali kako sam razmišljao o tome, nisam htio završiti u tom crnom tonu i onda sam ga u zadnjem trenu promijenio u "It is not too late", nije još uvijek prekasno, i kao što vidimo - nije prekasno, rekao je autor filma Vladimir Miketa.

Isto mišljenje dijele svi sudionici akcije. I nisu svi članovi udruga. Rame uz rame, stariji i mladi, ali i oni najmlađi - svi su se odazvali na poziv Udruge Lončari.

- Želja je da ovo bude posljednji akt i da ljudi koji posjećuju ovaj kraj imaju potpuno novi doživljaj, umjesto iskustva koje su imali do sada, gdje su morali hodati 300 m po staklenom putu i proći pored deponija, objasnio je predsjednik Udruge Marko Simić.

Staklo sudionici pokušavaju ukloniti. Posao je mukotrpan, komadići se skupljaju jedan po jedan, no ne kako bi završili na nekom drugom otpadu. Postat će sirovina za umjetničku instalaciju.

Tako ćemo doći, rekao je Simić, do jedne trajne intervencije, na lokaciji, koja će upozoravati trajno ljude na naš odnos s prirodom. Umjetnik kojem će to biti povjereno izabrat će se putem međunarodnog natječaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!