Bijeli Božić bi zbog klimatskih promjena mogao postati ljetni Božić

26.12.2022.

19:58

Autor: Lucija Judnić/T.V./Dnevnik/HRT

Božićno kupanje u Dubrovniku

Božićno kupanje u Dubrovniku

Foto: HTV / HRT

Dok se neke zemlje bore s hladnoćom, u Hrvatskoj temperature iznadprosječne za ovo doba godine. U Splitu na Bačvicama na tradicionalnom piciginu, kupača više nego ikada, temperatura mora gotovo 15 stupnjeva. Bijeli Božić tako bi zbog klimatskih promjena mogao postati ljetni Božić. 

Pokušajte se sjetiti kada ste posljednji put na Božić u Zagrebu vidjeli snijeg? Nije jednostavno, zar ne? U Zagrebu je bijeli Božić bio davne 2007.

Ovako izgleda Božić danas - snijega nema, izašlo je Sunce i visokih je 16 stupnjeva. Na jezerima u gradu ljudi se šeću u tanjim jaknama.

Na špici se sjedi na vanjskim terasama, grijalice nisu uključene. Izostale su i modne kombinacije s bundama, zbog Sunca koje povremeno izađe - obvezni su modni dodatak sunčane naočale.

Godišnje doba ne zabrinjava Osječane, iako je Kopika ljeti glavno kupalište, Dravi ipak nisu odoljeli ni u prosincu.

Ova novogodišnja sezona, ako je suditi po kadrovima s Bačvica, otvorena je i u Splitu.

Plavom i čistom moru, sada kada nema mnogo turista, ne mogu odoljeti ni Dubrovčani.

Kiše i hladnoće neće biti još neko vrijeme, barem ne do kraja ove godine. I u novu 2023., kako sada stvari stoje, mogli biste ušetati u laganijim jaknama bez kape, šala i rukavica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!