09:51 / 19.10.2020.

Autor: V.K./Studio4/IMS/HRT

Bilandžić: Govor mržnje jedan od inkubatora iz kojeg se rađa terorizam

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

dr.sc.Mirko Bilandžić, stručnjak za sigurnost, komentirao je prošlotjedni napad na Trgu svetog Marka te je rekao kako je taj napad klasični teroristički čin.
dr.sc.Mirko Bilandžić, stručnjak za sigurnost, u emisiji Studio 4, komentirao je prošlotjedni napad na Trgu svetog Marka te je rekao kako je taj napad klasični teroristički čin.

➡️
VIDEO: Policija objavila snimke napada i potvrdila da se radi o terorizmu
➡️ Stanje sigurnosti i prijetnje premijeru - analiza
➡️ Sve oštrija polemika premijera i predsjednika

- Ovaj slučaj još nije zaokružen. U njegovoj analizi imamo 2 aspekta, jedan je fenomenološki koji zadovoljava sve elemente da bi nešto bilo terorizam, a drugi je kazneno procesni, rekao je.

Naglasio je kako je empirijska činjenica da se u Hrvatskoj dogodio terorizam, da je riječ o unutarnjem terorizmu te kako je to ozbiljno zabrinjavajuće i za državu i za društvo.

- To je izazov i za sektor sigurnosti koji ima zadatak spriječiti izvršenje terorističkih akata. Prioritet je spriječiti, zato što svaki terorizam podrazumijeva ugrožavanje nacionalne sigurnosti, rekao je i dodao kako je ovaj slučaj doveo do redefinicije sigurnosnog poretka.

Naglasio je kako su dosadašnje sigurnosne procjene bile neutemeljene, a iz njih su išle procedure.

- Pokazalo se da su najvitalnije nacionalne institucije u ovom slučaju bile nedostatno čuvane, rekao je Bilandžić.

Na pitanje je li moguće izvršiti ovakav čin bez pomagača, Bilandžić je rekao kako je moguće.

- Svjedoci smo eskalirajućeg načina terorizma, a to su „vukovi samotnjaci”, naglasio je.

Rekao je kako je pojam radikalizacije unijela politika u javni diskurs.

- Zadnjih 15 godina smatra se kako pojam radikalizam ima negativno značenje, što je pogrešno. Radikalizam bi trebao biti nešto što je odmaknuto od neupitno utemeljenog sustava vrijednosti, istaknuo je i dodao primjer sebe kao radikalnog zastupnika rješavanje korupcije u Hrvatskoj i prije 15-ak godina donio je radikalnu odluku da će napustiti Hrvatsku zbog situacije u kojoj jesmo. Jeli to nešto negativno, zapitao je.

U rujnu je SOA dala izvješće u kojem stoji kako u Hrvatskoj ne postoji opasnost posebno od političkog radikalizma koji bi generirao oblike nacionalne ugroze sigurnosti.

- Zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu ne poznaje pojam radikalizma, već samo sintagmu ekstremističke organizacije. U tim izvješćima imamo pojam radikalizma kada se radi o islamskom. Izvješća su donijela da ne postoji opasnost od ekstremnih organizacija koje mogu dovesti u pitanje poredak i ja se s time slažem, ali radikalizam i ekstremizam nisu sinonimi, naglasio je.

Istaknuo je kako politizacija ovih tragičnih događaja, a to nije prvi put, nije dobra.

- Ova komunikacija koja se događa u javnom diskursu, a pogotovo između predsjednika i premijera nije nešto što bi trebali prihvatiti s odobravanjem pogotovo ako znamo da se oni brinu o upravljanju nacionalne sigurnosti koja je trenutno ugrožena, rekao je i dodao kako su oni sinonimi institucija koje upravljaju i on ih kao građanin poziva da zatome takav način komunikacije.

Naglasio je kako je terorizam otporan na bilo kakav oblik eradikacije.

- Zadnjih godina imamo eskalaciju terorističkih djelovanja i u tom sukobu su teroristi ispred država, rekao je Bilandžić i dodao kako da bi eliminirali nešto moramo eliminirati uzroke zbog čega to nastaje.

Istaknuo je da je terorizam takav fenomen da nema te obavještajne službe na svijetu koji će spriječiti svaki teroristički akt.

Naglasio je kako u Hrvatskoj 30 godina postoji govor mržnje koji je dramatično eskalirao.

- To je jedan od inkubatora iz kojeg se terorizam rađa. Imamo problem sistemske korupcije koji generira nepovjerenje u institucije. Ovaj slučaj je udar na institucije vlasti i to su ozbiljne poruke, a to je terorizam i ono što je opasno, zaključio je Bilandžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!