18:39 / 11.10.2018.

Autor: D.M./HRT

Bilić u Temi dana: Iz APIS-a informacije nisu mogle procuriti

-

-

Foto: - / -

Nakon što je u medije neslužbeno procurilo da GI "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" nisu prikupile dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, uslijedila je prava lavina reakcija.
Nakon što je u medije neslužbeno procurilo da građanske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" nisu prikupile dovoljno potpisa za raspisivanje dvaju referenduma, slijedila je prava lavina reakcija. Ministar uprave Lovro Kuščević odbio je to komentirati do objave službenih podataka - najavljene za srijedu. Komentar iz APIS-a nismo dobili - tek upućuju na resorno ministarstvo. Ali smo u Temi dana razgoarali s direktorom APIS-a Sašom Bilićem.

- Plenković o potpisima: Ako su podaci iscurili to je jako loše
- 'Istina o Istanbulskoj' najavila borbu svim sredstvima

"Nikako nije moguće da su informacije o procurile iz APIS-a, jer se u medijima barata informacijama do kojih APIS nije mogao doći uvidima u registre kojima raspolažemo - a to su Registar birača i Registar OIB-a", kazao je Saša Bilić. Potvrdio je kako je posao provjere glasova, sukladno ugovoru s Ministarstvom uprave - APIS završio krajem prošlog tjedna, a podatke je dostavio Povjerenstvu koje radi na konačnom izvješću koje će biti dostavljeno Ministarstvu uprave sredinom idućeg tjedna. Odakle su informacije mogle procuriti nije želio komentirati.

Na medijske navode da su upravo djelatnici APIS-a naišli na nepravilnosti kazao je kako su djelatnici APIS-a provjerili više od 1,2 milijuna upisa, a radili su po tri kriterija. Prvi i osnovni kriterij za valjani potpis je - da su građani upisani u Registar birača zaključno s 27. svibnja 2018.. Drugi kriterij je - da je ime i prezime čitko napisano, uz jasan potpis i ispravan OIB. Treći kriterij je bio da prilikom unosa nije bilo nikakvih ispravaka. Podaci o prebivalištu nisu, dodao je - u njihovoj ingerenciji mego u ingerenciji MUP-a. 

Nije želio komentirati navode građanskih inicijativa da imaju dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Kazao je samo da postoji određen postotak nevažećih potpisa. Napomenuo je da se pri provjeri APIS koristio identičnom aplikacijom, koja je dio informacijskog sustava DIP-a koji se koristi i kod izbornog procesa te da je cijeli proces digitaliziran. "Ništa u ovom procesu nije kompromitirano, odrađen je apsolutno profesionalno i vjerodostojno uz poštovanje svih pravila sigurnosti i informatike", zaključio je Bilić. Dodao je da će APIS na ovom poslu zaraditi 84 lipe po provjeri potpisa, što iznosi nešto više od milijun kuna.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!