Resterećenje za građane - biljezi odlaze u povijest

03.09.2021.

20:23

Autor: Josip Gavranović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Biljezi odlaze u povijest

Biljezi odlaze u povijest

Foto: Josip Gavranović / HRT

Dobrodošlo rasterećenje za građane - biljezi odlaze u povijest. Početkom rujna na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi, prema kojoj biljezi više nisu potrebni primjerice za izdavanje vozačke dozvole, putovnice, domovnice i cijelog niza drugih dokumenata.

Redove i čekanja za dokumente građani lakše podnose sada kada znaju da im država više ne uzima dodatnu naknadu, odnosno da ne moraju plaćati biljege.   

- Puno mi znači jer je olakšanje za budžet, a i ne moraš juriti jer ih nemaš uz sebe, govori Andreja.

Ukidaju se katastarske, gospodarske te pristojbe u području odgoja, obrazovanja, zdravstva. Nema plaćanja pristojbi za čak 177 različitih dokumenata. 

Najveće rasterećenje za građane bit će u području policijskih usluga. 

Lakše dišu i 93 tisuće hrvatskih obrtnika koji pozdravljaju administrativna rasterećenja.

- Ono što je najznačajnije za naše obrtnike je ukidanje upravne pristojbe za registraciju obrta ona je do sada iznosila 250 kuna, a od 1. rujna registracija obrta je nula kuna, rekla je Sanja Martinovsky, HOK

Novost i za one kojima su kuće oštećene u potresima. Plaćanja pristojbe oslobođeni su i oni koji obnavljaju ili grade zamjensku obiteljsku kuću.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!