Bio je prestar za operaciju, sad pravo na zdravlje traži na sudu

14.10.2021.

16:19

Autor: Klara Dujmović/Potrošački kod/HRT

Milan Nazarević

Milan Nazarević

Foto: Potrošački kod / HTV

Osamdesetosmogodišnji Milan Nazarević, unatoč zdravstvenim problemima, ne osjeća se staro. Problemi s prostatom otežavali su mu život pa se odlučio za operaciju. No liječnici u javnim bolničkim ustanovama zahvat su smatrali rizičnim i odbili su ga pa je na operaciju otišao u privatnu kliniku. HZZO mu sada ne želi priznati i refundirati trošak operacije.

Milan Nazarević iz Umaga prije dvije godine operirao je prostatu u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. I to nakon što mu je urolog u riječkome KBC-u dao mišljenje da operacijsko liječenje nije indicirano, a onaj u KBC-u Zagreb odbio operaciju zbog njegove životne dobi.

- Poslje operacije ja živim normalno. Normalno mokrim, ali sam ostao skraćen materijalno jer sam posudio novac. Ja nemam toliko novaca. Osim toga, napravili su mi takvu duševnu bol sa tim obrazloženjima, sa tim otezanjima i neistinama što su rekli da ću vjrojatno zatražiti naknadu za tu duševnu bol, kaže.

"Ne znam kako dokazati sam kao čovjek - bio u pravu"

Operacija ga je sa svim dodatnim troškovima pregleda, prijevoza, boravka u poliklinici, stajala oko 16 tisuća kuna. Kada je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zatražio povrat novca - odbili su ga.

U svemu tome, dodaje Milan - njegova žena je podnijela veliku žrtvu. Po četiri do pet puta on je bio u urinu, a svi nalazi i dokazi su kaže - kod liječnika. "Ja ne znam što bih mogao dati i dokazati da sam kao čovjek u pravu", pita se.

Žalio se na rješenje, no ponovno je dobio odbijenicu. HZZO troškove ne priznaje jer su usluge mogle biti obavljene u jednoj od ugovornih zdravstvenih ustanova i jer se nije radilo o hitnoj i neodgodivoj zdravstvenoj zaštiti. S tim se obrazloženjima Milan Nazarević ne slaže. Zbog mehaničke komplikacije katetera i retencije mokraće više je puta hitno zbrinut, za što ima i medicinsku dokumentaciju.

Milan Nazarević

Milan Nazarević

Foto: Potrošački kod / HTV

- U hitnoj pomoći u Umagu su mi provjelili katere, dali sedative da ne boli. Nije pomoglo, hitno sam prebačen u Šušak. Bila je subota, puno ljudi i tri sata sam čekao da bi došao na red. Skinuli su mi kateter broj 18, ugradili broj 20. Ni to nije pomoglo. Pa ponovno u Umagu vade katere broj 20 i ugrađuju broj 22 ni to ne pomaže, prisjeća se Milan.

Pomogla je jedino operacija za koju HZZO troškove ne želi refundirati. I ekipa emisije "Potrošačkog koda" od njih je zatražila obrazloženje te odluke. Odgovorili su da se podaci o konkretnoj osiguranoj osobi u skladu s odredbama važećeg Statuta HZZO-a smatraju tajnim podacima, pa su dali općeniti odgovor.Odgovor HZZO-a

Odgovor HZZO-a

Foto: Potrošački kod / HRT

"Za sva liječenja koja se obavljaju u ugovornim zdravstvenim ustanova HZZO pokriva troškove zdravstvene zaštite. Osigurana osoba HZZO-a sukladno zakonu nema pravo na naknadu troškova obavljene zdravstvene zaštite na teret obveznog zdravstvenog osiguranja ako je zdravstvenu zaštitu koristila u neugovornoj zdravstvenoj ustanovi ili u neugovornoj ordinaciji privatne prakse, odnosno bez opće uputnice."

Operacija kod 'privatnika', refundacija po bolničkom cjeniku

- Da bi svi bili zadovoljni, i liječnici i pacijenti - jedino je rješenje refundirati trošak u iznosu koliko to košta u bolnici. To je jedini način i to može spasiti sukob interesa i liječnika koji rade u bolnicama i privatnim ustanovama. Pacijenti, također - mogu birati ustanovu u koju mogu ići, smatra Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata. Takva praksa funkcionira u većini zemalja Europske unije.

- Zahvaljujem zdravstvenim radnicima koji su mi pomogli. Da nije njih, vjerujte - ovaj razgovor mi ne bi vodili. Ne bi me bilo. Ne bi ovaj razgovor bio da se radilo samo o ustanovi koja me trebala štititi, a to nije napravila, kroz suze govori Milan. Žalba mu je odbijena, ostaju mu sudovi, tako i Europski sud za ljudska prava.

Milan Nazarević uvjeren je u svoje pravo - od povrata troškova operacije neće odustati. Svoje pravo na zdravlje potražit će na sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!