17:11 / 28.01.2020.

Autor: Melita Šare/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Biogradska Zaklada za starije

-

-

Foto: - / -

Budući da mladi odlaze, o starijima sve češće nema se tko brinuti. Na zanimljivu ideju došla je gradska vlast u Biogradu na Moru.
Budući da mladi odlaze, o starijima sve češće nema se tko brinuti. Na zanimljivu ideju došla je gradska vlast u Biogradu na Moru u kojem nemaju dom za starije. Sve treba odobriti i Gradsko vijeće.

Lorena Rašin bavi se cateringom. No, nisu njezin posao samo mondeni banketi već i starijim ljudima u "ljutoj" potrebi donosi svakodnevno hranu. Nagleda se svakakvih tužnih sudbina.

- Djeca inače odlaze masovno van. Svjedok sam masu vjenčanja koje odradim. Oni dođu ovdje na kratko i odu, starci ostaju sami. Imam jednu staricu već tri godine, kojoj donesem svaki dan ručak. Ona je željna priče, ona ima ogromnu nekretninu, ali djece nema, govori Lorena Rašin iz Biograda na Moru.

Prvi čovjek Biograda Ivan Knez već operativno razrađuje ideju kako i da sam grad pomogne starijim Biograđanima. Ponukalo ga je na to osobno iskustvo u obitelji.

- U pravilu sam ja vodio računa i mijenjao im i pelene, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru.

Šokirao ga je podatak da su naši umirovljenici prepušteni u šape malverzanata kod potpisivanja raznoraznih ugovora.

- Dosmrtnom, doslovce vi kad vam osoba starija potpiše,  može ju slobodno izvesti ispred kuće i ostaviti  na ulici, naglašava Knez.

Uglavnom, njegova ideja je da grad Biograd skrbi o svojim starijima umjesto njihove neodgovorne ili dislocirane djece u zamjenu za nekretninu nakon njihove smrti.

- Meni je sinula ideja, da mi kao grad napravimo jednu zakladu, gdje bi naši građani bili sigurni da neće biti prevareni. Grad bi kroz tu zakladu organizirao pomoć u kući, znači to je prva faza, a kada osoba više ne bi mogla hodati i samostalno živjeti, onda bi je mi smjestili u dom. Stranka može raskinuti ugovor kad god hoće, a i dijete, ako dođe po imovinu, mora nama platiti troškove, ako ne, mi ćemo to prodati, sebe namiriti i razliku dati djeci, rekao je.

Inače, ovakvo što slično postoji u Nizozemskoj. Za nekoliko mjeseci ideja o Zakladi za starije ide na Gradsko vijeće Biograda pa će se tek u praksi Grad Biograd imati prigodu iskazati koliko je brižan i odgovoran prema trećoj dobi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!