Biom: RH nije pravilno primijenila Direktivu o staništima za neke vjetroelektrane

10.02.2023.

11:23

Autor: V.K./HRT/Hina

Vjetroelektrane

Vjetroelektrane

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Europska komisija u najnovijoj je objavi o provedi EU zakonodavstva u članicama EU ukazala da Hrvatska nije pravilno primijenila Direktivu o staništima prilikom odobravanja izmjena za pojedine projekte vjetroelektrana, izvijestila je u petak Udruga Biom.

Konkretno, izmjene takvih projekata su odobrene bez osiguranja da neće negativno utjecati na cjelovitost područja ekološke mreže, na što je više puta ukazivala i Udruga Biom, stoji u u priopćenju te organizacije civilnog društva za zaštitu prirode i predstavnika BirdLifea u Hrvatskoj.

- Komisija je Hrvatskoj u svibnju 2020. poslala pismo službene opomene i unatoč određenom napretku, hrvatske vlasti nisu u potpunosti riješile sve pritužbe i odbile su poduzeti bilo kakve mjere za rješavanje utvrđenih problema, istaknuli su.

S obzirom da je Komisija zaključila da država ne ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonodavstvom EU-a, odlučila je otići korak dalje u postupku zbog povrede prava EU i poslati obrazloženo mišljenje Hrvatskoj, odnosno službeni zahtjev za osiguravanje sukladnosti sa zakonodavstvom Unije, dodali su iz Bioma te napomenuli da se u njemu objašnjava zašto Komisija smatra da Hrvatska krši pravo EUA-a te traži od Hrvatske da u roku od dva mjeseca odgovori i poduzme potrebne mjere.

- Što se zapravo dogodilo od proljeća 2020. u najvećoj mjeri nije poznato javnosti, jer niti RH niti EK ne komuniciraju javno procese dok se oni ne dovrše. No, poznato je, i to temeljem informacija na web stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, da su neki od projekata iz postupka zbog povrede prava EU odlučili poštovati procedure (npr. Vrataruša II), dok za neke nije vidljivo da su napravljeni ikakvi pozitivni pomaci (npr. Krš Pađene i Senj), stoji u priopćenju.

Time, kažu u Biomu, žele upozoriti da ako Hrvatska ne primjeni pravilno Direktivu o staništima vezano za odobravanje projekata vjetroelektrana koje utječu na područja ekološke mreže Natura 2000, Komisija može odlučiti uputiti slučaj Sudu Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!