09:56 / 16.06.2020.

Autor: T.V./HRT

Biskupi: Izlazak na izbore nije samo građanska dužnost, već izraz kršćanske odgovornosti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izaći na izbore nije samo građanska dužnost nego i izričaj kršćanske odgovornosti i ljubavi prema domovini, poručuje Hrvatska biskupska konferencija u poruci za parlamentarne izbore.
Hrvatska biskupska konferencija uputila je poruku u povodu parlamentarnih izbora. Između ostalog navode kako izlazak na izbore nije samo građanska dužnost, nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinske ljubavi prema domovini.

Hrvatski biskupi u svojoj poruci podsjećaju na iskustvo pandemije zbog koje smo se svi morali odreći mnogih ustaljenih navika. Smatraju da je to iskustvo pokazalo koliko su važne stručne i mjerodavne osobe u javnim službama i politici, ali i koliko je važna samostalnost i neovisnost države, osobito u gospodarskom smislu.

Smatraju da je važno upoznati se s tim kako pojedini kandidati ili političke stranke vide budućnost naše zemlje, kako namjeravaju jačati samostojnost države, promicati otvorenost i suradnju s drugim državama i narodima, provoditi gospodarske programe i agrarnu politiku te što kane poduzeti da se zaustavi val iseljavanja mladih, spriječi socijalno raslojavanje i osiromašenje građana. Biskupi također ističu da je važno vidjeti kako će političke ili nezavisne liste provesti daljnju demokratizaciju društva, ponajprije promjenom izbornog zakona, kako gledaju na zločine svih ideologija, kako se odnose prema Domovinskom ratu, pri čemu smatraju da je važan pozitivan i zdrav nacionalan osjećaj i cjelovita istina o događajima iz prošlosti.

Zaštita braka kao zajednica muškarca i žene, pronatalitetna politika, neradna nedjelja, obrazovna reforma u skladu s kršćanskim vrijednosnim sustavom, ozdravljenje društva od ideološkog raslojavanja i korupcije - vrijednosti su koje bi svojom slobodnom voljom trebali zagovarati vjernici.

Biti saborski zastupnik nije politički aktivizam nego odgovorna služba u svrhu promicanja i ostvarenja općeg dobra, poručuju biskupi. Medije pozivaju da pruže jasne informacije o izbornim programima i kandidatima za budući saziv Hrvatskoga sabora, a zaređene službenike da crkvene prostore čuvaju od bilo kakve predizborne aktivnosti. Onaj tko ne ode na biralište čini grijeh propusta, podsjećaju biskupi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!