15:47 / 18.03.2022.

Autor: HRT

Biskupski ordinarijat: Grad Sisak zabranio Caritasu da u školama provodi humanitarnu akciju

Grad Sisak, pučka kuhinja

Grad Sisak, pučka kuhinja

Foto: Nikola Cutuk/Biskupski ordinarijat / PIXSELL

Caritas Sisačke biskupije objavio je priopćenje da od 7. ožujka provodi korizmenu akciju "Srcem se najviše daje" i da se tradicionalno provodi od 2014. godine. Dodaju da se akcija provodi u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije. Lani se skupljalo za stradale u potresu, a ove godine skupljene namirnice namijenjene su za 160 korisnika pučke kuhinje koja se osim za svoje redovite korisnike sada skrbi i za izbjegle iz Ukrajine, navodi Biskupski ordinarijat te ističe da je "14. ožujka na adresu devet gradskih osnovnih škola stigao dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim privatnim humanitarnim organizacijama to se zabranjuje". 

Biskupski ordinarijat kaže da "kada su ravnatelji tražili objašnjenje, dobili su odgovor iz Grada da zbog 'sekularnog karaktera škola' Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama. Na zamolbu Caritasa, akciju su zapravo provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikula predmeta katoličkog vjeronauka uz suglasnost nadležnog ravnatelja škole". 

Navode i da je "vjeronauk dio školskog sustava i kako se on ne sastoji samo u teorijskom znanju koje predaju naši vjeroučitelji djeci, čiji roditelji to traže i imaju na to pravo, nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela osobito ljubavi prema bližnjima. Školski vjeronauk stavlja naglasak na cjeloviti odgoj čovjeka te imajući osobito u vidu religioznu dimenziju, na promicanje osobnih i društvenih općeljudskih i vjerničkih vrednota".

Istaknuli su i da "smatraju da se ovim postupkom gradskih vlasti Grada Siska flagrantno krše vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice".

U svom priopćenju Biskupski ordinarijat navodi i da: "Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75% i 95% djece, a ona, kao i njihovi roditelji, imaju Ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava. Kako bismo zaštitili vjernike i naša ljudska i vjernička prava zajamčena međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice, bit ćemo prisiljeni učiniti sve korake uključujući i pravne, protiv Grada Siska i gradonačelnice gospođe Kristine Ikić Baniček". 

Gradu Sisku uputili smo upit u vezi s priopćenjem Biskupskog ordinarijata, a odgovor ćemo objaviti kad stigne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!