13:13 / 10.06.2019.

Autor: HRT

Bistra: Država darovala zemljište za specijalnu bolnicu

-

-

Foto: - / -

Specijalna bolnica Gornja Bistra sada je smještena u starom dvorcu Oršić iz 1773. godine, gdje se liječi stotinjak najteže bolesne djece iz cijele Hrvatske.
Ministar državne imovine Goran Marić i zagrebački župan Stjepan Kožić potpisali su ugovor kojim se Zagrebačkoj županiji daruje državno zemljište, vrijedno milijun kuna, za izgradnju kompleksa nove Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi - Gornja Bistra.

Specijalna bolnica Gornja Bistra sada je smještena u starom dvorcu Oršić iz 1773. godine, gdje se liječi stotinjak najteže bolesne djece iz cijele Hrvatske, a postojeći uvjeti su nezadovoljavajući.

U pojedinim sobama i po dvanaestero djece

-
Konstantni je problem s prostorom, u pojedinim je sobama i po dvanaestero djece, što je nedopustivo po uvjetima zdravstvene struke, istaknuo je na potpisivanju ravnatelj Specijalne bolnice Bistra Renato Mittermayer.

Nova bolnica znači bolji prostor i proširenje kapaciteta, a plan je osigurati i palijativnu skrb za liječenje djece, kaže Mittermayer.

Načelnik općine Bistra Krešimir Gulić ističe kako je riječ o 65.000 četvornih metara zemljišta koje država daruje Zagrebačkoj županiji. Obećaje da će općina Bistra dati svoj doprinos u izgradnji komunalne infrastrukture, uređenju prometnica i oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa.

- Potpisom ugovora pripremljeni su preduvjeti za izgradnju neusporedivo kvalitetnijeg i sadržajnijeg prostora, kojim ćemo našim najmlađima omogućiti bolje uvjete liječenja i svekoliku skrb. I njihov će boravak u dograđenoj bolnici biti komforniji, ugodniji, a svim zaposlenima pružit će bolje uvjete rada - istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Kada bi nova bolnica mogla biti gotova Kožić nije znao odgovoriti jer će, kaže, godinu dana trebati samo za izradu projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole.

Tražit će se sredstva iz EU-ovih fondova

-
Onda bi trebala tek početi gradnja, za koju će se sredstva tražiti iz EU-ovih fondova, ali i iz državnog proračuna, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je došao u Bistru dati potporu projektu.

Ministar Goran Marić na potpisivanju je podsjetio na zasluge aktualne Vlade što je prvi put u suverenoj Hrvatskoj stvoren zakonodavni okvir kako bi se zapuštena državna imovina, koja je godinama propadala, mogla darovati lokalnim zajednicama i na taj način "reanimirati".

- Ovo je samo jedna od 1300 odluka kojima je Vlada lokalnim zajednicama darovala državnu imovinu, čija ukupna vrijednost premašuje milijardu kuna - istaknuo je Marić koje je za današnje darivanje bolesnoj djeci rekao da je "izvan kategorije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!