Bitka za glasače u Splitu

14:56 / 28.05.2022.

Autor: Karmen Šore/Damir Ravlić/Dnevnik/HRT

Bitka za glasače u Splitu

Bitka za glasače u Splitu

Foto: Dnevnik / HRT

Kampanja za splitskog gradonačelnika i gradsko vijeće još nije službeno počela, no kandidati su iskoristili subotnje jutro za obraćanje medijima i građanima. Jedni su predstavili kandidate, drugi programe, a neki su počeli prikupljati potpise.

Predizborne kampanje vrijeme su za lijepe riječi i velika obećanja za uredniji grad i bolji život građana, dva su osnovna cilja. Jutros u naselju Mertojak SDP je najavio koaliciju sa Strankom umirovljenika. Poduprijeti ih je došla Biljana Borzan. Fokus im je bio na europskom novcu namijenjenom za ugradnju dizala.

- Ja se toplo nadam da će Vlada zaista raspisati natječaj iz EU fondova koji će omogućiti da se dakle u što više zgrada u Hrvatskoj po različitim kriterijima ugrade dizala jer je to doista veliki problem, rekla je Borzan.

Na drugom kraju grada HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš predstavio je svoje suradnike i najavio velike promjene jer je novac, kako kaže, na stolu - samo ga treba uzeti.

- Istočna obala, master plan Kopilica, garaže, parkinzi, prometna regulacija to je ono što se počinje raditi od dana nula, a ne dana jedan, poručio je Đogaš.

Bivši gradonačelnik Ivica Puljak vidi Split kao grad s najboljim standardom obrazovanja za što će mu trebati novi vrtići, škole i igrališta.

- Ali isto tako nam je važno da budemo primjer u odvajanju otpada važno da završimo projekte koje smo zatekli kao što su Plaža na Žnjanu, tehnološki park Dračevac, ali onda da napravimo novi GUP, smatra Puljak.

Malo niže kandidat Mosta Josip Čikotić razgovarao je s građanima. U pomoć mu je stigao Nikola Grmoja.

- Neću pozivati Splićane da glasaju za Most, nego ću ih pozvati da dobro pogledaju tko je što radio u Gradskom vijeću Grada Splita, rekao je Grmoja.

A najšareniji u ovo tmurno subotnje jutro bili su kandidati stranke Pametno za Split i Dalmaciju. Sa sloganom, One dolaze, najavile su listu sa 16 žena, prvu takvu u Hrvatskoj.

- Za pristupačnost za pošumljavanje grada za prava žena, krizni centar za žrtve nasilja gradske stanove za najam, svu djecu u vrtiću dakle za sve ono o čemu smo pričali proteklih osam godina, rekla je Kristina Vidan, kandidatkinja za gradonačelnicu Splita - Pametno za Split i Dalmaciju.

Tko god 26. lipnja bude izabran, čeka ga težak posao jer su i grad i građani umorni od lijepih riječi i velikih obećanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!