BItno je implementirati Europski akcijski plan za moždani udar

21.06.2021.

11:25

Autor: HRT/Hina

Akcijski plan za moždani udar

Akcijski plan za moždani udar

Foto: - / Shutterstock

Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara naglasilo je važnost implementacije Europskog akcijskog plana za moždani udar u Hrvatskoj i mogućnost procjene rizika i prevencije moždanog udara putem mobilnih i web aplikacija, priopćeno je u ponedjeljaka u povodu Dana moždanog udara.

Hrvatski dan moždanog udara obilježava se 21. lipnja, a Europski dan svjesnosti o moždanom udaru 11. svibnja. Na Europski dan svjesnosti o moždanom udaru pokrenuta je pan-europska akcija za potpisivanje i provođenje Deklaracije o Europskom akcijskom planu za moždanom udaru kako bi se riješio jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta u Europi. Europska organizacija za moždani udar (European Stroke Organisation - ESO) i Europski savez za moždani udar (Stroke Alliance for Europe - SAFE) pozivaju ministarstva zdravstva diljem Europe da potpišu Deklaraciju o Europskom akcijskom plana za moždani udar.

Cilj Europskog akcijskog plana za moždani udar je poboljšati put skrbi od prevencije i ranog liječenja moždanog udara do potpore i njege nakon moždanog udara. Provedbom Europskog akcijskog plana za moždani udar poboljšat će se ishodi za pacijente i njegovatelje što će povoljno utjecati i na troškove liječenja moždanog udara u svim zemljama Europe, kaže se.

Europski akcijski plan za moždani udar (SAP-E) uključuje četiri cilja do 2030. godine. To su smanjenje broja moždanih udara u Europi za 10 posto i liječenje više od 90 posto osoba s moždanim udarom u Europi u posebnoj jedinici za liječenje moždanog udara kao prvoj razini skrbi.

Također, cilj je da da sve države imaju svoje nacionalne planove za moždani udar koji uključuju cijeli lanac skrbi od primarne prevencije do života nakon moždanog udara, te da se u potpunosti provedu nacionalne strategije za multisektorske intervencije javnog zdravstva u cilju promicanju i olakšavanju zdravog načina života, ističe se u priopćenju.

Procjena rizika od moždanog udara važna je stavka u borbi protiv moždanog udara i smanjivanja učestalosti i posljedica moždanog udara. U tu svrhu HDPMU je razvilo i implementiralo na web stranici društva www.mozdaniudar.hr obrazac za procjenu rizika od moždanog udara.

Posljednjih godina Društvo aktivno sudjeluje u razvoju te prijevodu mobilne aplikacije Stroke Riskometer (riskometar za moždani udar) kojom se osim procjene rizika mogu dobiti i savjeti za smanjenje rizika od moždanog udara putem mobilne aplikacije. Pristup individualiziranom (premium) sadržaju je besplatan ukoliko se objave podijele putem socijalnih medija, kaže se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!