Čulina: Govorit ću istinu, a istina će nas sve osloboditi

27.04.2023.

Zadnja izmjena 15:28

Autor: HRT/V.G./Hina

Josipa Čulina

Josipa Čulina

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

"Govorit ću istinu, a istina će nas osloboditi", kazala je bivša državna tajnica i kninska gradonačelnica Josipa Čulina (ranije Rimac) nakon odgođene sjednice optužnog vijeća koje treba odlučiti o osnovanosti prve korupcijske optužnice protiv bivše HDZ-ove političarke i njenih suoptuženika.Uoči današnje sjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda objavljeno je da je nakon priznanje nedjela sporazumno osuđen kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija. To je deseta nagodba s Uskokom u ovom postupku, od početnih 27 optuženika, iz kojega je kasnije proizašao niz afera te optužnica europskog javnog tužitelja.

Braniteljica bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Lidija Horvat pojasnila je da uvjeti za održavanje današnje sjednice optužnog vijeća nisu stečeni zbog jučerašnjeg otkazivanja punomoći branitelja jednog od optuženika i njegovog nedolaska na sud.

Horvat nije htjela otkriti na koji način će obrana pokušati srušiti Uskokovu optužnicu koja tereti Čulinu i ostale za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta i uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

Rimac: Aktivno ću sudjelovati u postupku


- Nadam se da ćemo u lipnju započeti s meritornom raspravom, kazala je Horvat, dodajući kako smatra da je povrijeđen Kazneni zakon te da nedostaju bitni elementi kaznenog djela, kao i da nije jasna zakonska regulativa o etici državnih dužnosnika.


O nagodbi kninskog vijećnika Tokmakčija, optuženog za posredovanje u davanju mita načelnici Gračaca Nataši Turbić koja je prilagodila natječaje za davanje državnog zemljišta u zakup za Josipa Ravlića i Antu Sladića, Horvat je kazala da je došla u neobičan trenutak jer je prošlo tri godine od pokretanja istrage.

Tokmakčiji je izrečena djelomično uvjetna kazna od godinu i pol zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje s time da šest mjeseci mora u zatvor dok mu je ostatak uvjetovan time da u četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Dobio je i novčanu kaznu od 10.400 eura, a iduće ročište je zakazano za 15. lipnja.


U izjavi novinarima prvooptužena Čulina je kazala da ''poštuje domovinu i institucije'' te da će se odazivati na sve sljedeće sjednice i rasprave i u njima aktivno sudjelovati. Novinarima je poručila da nema potrebe za naglašavanjem kako neto treba strahovati od njenog dolaska na sud.

- Ono što imam, prvo ću reći tamo. Bit ću aktivna. Čuli smo puno mišljenja i komentara. Sigurno je da ću govoriti istinu, a istina će nas osloboditi, kazala je Čulina.


Prvu optužnicu protiv tzv. kninske kraljice, osumnjičene i u aferi Vjetroelektrane, Uskok je podnio u veljači prošle godine. Među optuženima se našlo više državnih i lokalnih dužnosnika, poduzetnika, ali i bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac osumnjičena da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.

Postupak iz kojega je izašao niz novih slučajeva


Prije Tokmakčije s Uskokom su se nagodili bivši ravnatelj Carine Hrvoje Čović, bivši glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velibor Drakulić, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, bivša predstojnica Ureda državne uprave u šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić, optužene Nevenka Benić, Terezija Marić, Ivana Fišter, poduzetnik Ante Sladić te pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.


Svi osim Sladića, koji je za davanje mita za sređivanje uvjeta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima dobio djelomično uvjetnu kaznu, od koje će sedam mjeseci morati provesti u zatvoru, nagodili su se za uvjetne kazne ili rad za opće dobro.


Iskaz Ane Mandac iz slučaja protiv tadašnje Rimac, kako se doznaje, doveo je među ostalim i do progona Darka Horvata, prvog ministra uhićenog za mandata, iz čega su proizašli i postupci protiv bivših HDZ-ovih ministara Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te potpredsjednik vlade Borisa Miloševića iz SDSS-a. 


Bivša državna tajnica i kninska gradonačelnica osumnjičena je zbog korupcije i u aferi Vjetroelektrane. U rujnu 2020. izašla je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je nakon uhićenja provela četiri mjeseca.


Zbog poruka koje su Uskok i policija pronašli u njenom mobitelu proizašla je i afera u kojoj se spominje osoba inicijala A. P., a Ured europskog tužitelja podigao je još jednu optužnicu protiv bivše HDZ-ove ministrice Žalac, ovoga puta zbog trošenja europskog novca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!