Bivša glavna tajnica: U HGK su postojali paralelni sustavi upravljanja

22.09.2021.

18:34

Autor: HRT/Hina

Suđenje Nadanu Vdoševiću, arhiva

Suđenje Nadanu Vdoševiću, arhiva

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Bivša glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Martina Velnić Župić posvjedočila je na suđenju Nadanu Vidoševiću i njegovim suradnicama zbog izvlačenja novca iz institucije u kojoj je godinama bio na čelu da su u HGK postojali paralelni sustavi upravljanja.

- Otvorile su mi se oči u pogledu velikih isplata nakon što sam vidjela izvješće revizije iz rujna 2011.. Ja sam dobivala na potpis velike količine dokumenata i svaki nisam mogla provjeriti, ali sam kasnije manje potpisivala ugovore koje je više potpisivala Zdenka Peternel. Kod potpisa je drugačiji potpis ugovoru, a drugačiji je pristup virmanu. Ja kasnije nisam potpisivala ugovore jer nisam željela taj posao raditi na takav način', kazala je Velnić Župić.

Svjedokinja je naglasila da su u Komori postojali paralelni sustavi upravljanja zato jer se je tako željelo raditi te je dodala da je, uvidjevši da sve ne ide kako treba, reagirala, počela tražiti dokumentaciju i postavljati pitanja. Zbog toga je, kaže - dobila i otkaz. Navela je kako je za točnost i ispravnost dokumenata u Komori odgovoran glavni tajnikm ali da zbog dvostrukog upravljanja to nije bilo tako.

Nekadašnji čelnik HGK Nadan Vidošević je iznoseći svoju obranu u ožujku, više od četiri godine od početka suđenja u aferi Remorker, kazao da nije sudjelovalo u fiktivnim poslovima i da je lažna tvrdnja 'pokajnika' Davora Komeričkog kako je od njega tražio da opere novac. Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju. 

Preostalih četvero suoptuženika priznalo nedjela, osuđeni nakon nagodbe

To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. 

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!