18:09 / 03.01.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Bivša ministrica Žalac puštena iz Remetinca

Gabrijela Žalac

Gabrijela Žalac

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Bivša ministrica Gabrijela Žalac puštena je iz Remetinca nakon gotovo dva mjeseca. Podsjetimo, uhićena je u aferi "softvere" s još nekoliko osoba, a istražni zatvor bio joj je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. 

Ured europskog javnog tužitelja, prema čijem je nalogu uhićena, imao je rok do 10. siječnja da ispita sve svjedoke, no očito su ispitani i prije tog datuma pa je bivša ministrica puštena da se u nastavku istrage brani sa slobode.

Suosumnjičenici Gabrijele Žalac, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i vlasnici IT tvrtki Mladen Šimunac te Marko Jukić, trebali bi biti pušteni na slobodu do kraja tjedna, nakon što se ispitaju svi svjedoci u istrazi koju je protiv njih pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je 10. prosinca za mjesec dana istražni zatvor Žalac i njezinim suosumnjičenicima zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke iako je EPPO, prema čijem su nalogu svi uhićeni 10. studenoga prošle godine, tražio da im se istražni zatvor produlji za dva mjeseca kako bi se ispitalo 17 do 18 svjedoka.

Budući da bi do kraja tjedna trebali biti ispitani svi predloženi svjedoci, tužiteljstvu je obaveza zatražiti puštanje okrivljenika na slobodu.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio je kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac, Petrica, Šimunca i Jukića zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

Žalac se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petric za zlouporabu položaja i ovlasti, Šimunac za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a Jukić za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

EPPO: Žalac sudjelovala u namještanju natječaja

EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica te predsjednica Upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke za vrijeme dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u Ministarstvu te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.

Žalac je, smatra tužiteljstvo, kao članica Upravnog vijeća SAFU-a zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave financirane iz sredstava EU, osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave softvera koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju a na što je Petric pristao.

Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom softveru, dogovorio s Jukićem da ispred svojih tvrtki podnese ponudu u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna bez PDV-a za isti softver kojeg su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017. godine.

Na natječaj su se javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocjenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena u iznosu od 16,2 milijuna kuna, a koja je i plaćena.

Time je, dodala je policija, sklopljen štetan ugovor kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa EU i RH.

Postupak protiv Žalac i ostalih najprije je vodio Uskok koji je zatvorio slučaj, a kasnije ga je preuzeo Ured europskog tužitelja koji je pokrenuo istragu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!