Bivši dekan Buklijaš u Remetincu će čekati odluku gdje će služiti 4 godine zatvora

16.02.2023.

11:23

Autor: T.D./HRT/Hina

Boris Buklijaš

Boris Buklijaš

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Nekadašnji dekan splitskog Pravnog fakulteta i bivši član Državnog sudbenog vijeća Boris Buklijaš (76) primio je rješenje o upućivanju u istražni zatvor Remetinec, gdje će se procjenjivati u kojem će zatvoru služiti četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Glasnogovornik i sudac splitskog Županijskog suda Dinko Mešin u četvrtak je izjavio da bi se pravomoćno osuđeni Buklijaš, ako do danas ne uloži molbu za odgodu izvršenja kazne, 1. ožujka trebao javiti Centru za dijagnostiku u zagrebačkom Remetincu, gdje će se neko vrijeme procjenjivati kamo će u zatvor.

S obzirom na višu životnu dob te dosadašnju neosuđivanost i zdravstveno stanje, rekao je Mešin, izbor bi mogao "pasti" na kaznionice Lipovica - Popovača ili Valtura kod Pule.

Naveo je da molba za odgodu izvršenja zatvorske kazne još nije stigla u e-spis, a bude li uložena, sudac izvršenja odmah će osuđenom odgovoriti na molbu, na što postoji pravo žalbe.

Inače, Buklijaš je na četiri godine zatvora osuđen u Zagrebu zbog više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta koja je, po tadašnjoj optužnici, počinio od 2008. do 2012.

Za 1,5 milijuna kuna oštetio Ministarstvo obrazovanja, za 110 tisuća DSV


Tužiteljstvo je na sudu dokazalo da je Buklijaš zlouporabom položaja i ovlasti za 1,5 milijuna kuna oštetio Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kao i da je lažnim putnim nalozima za 110 tisuća kuna oštetio Državno sudbeno vijeće.

Na suđenju je otkriveno kako je na račun svojeg fakulteta nabavio 85 tisuća eura vrijedan terenac koji je vozio u privatne svrhe, dok je fakultet plaćao rate otplate leasinga i druge troškove.

U presudi stoji i da je naplaćivao službena putovanja za fakultet, što je pravdao odlascima na sjednice Državnog sudbenog vijeća u Zagreb. Otkrile su ga snimke s autoceste na kojima je bilo vidljivo da je tuda prolazio skupim terencem koji je nabavljen za fakultet, iako se on njime koristio.

Osuđen je i jer je zaposlio dvoje referenata koji nisu imali uvjete za radna mjesta, a prema presudi je splitskom Pravnom fakultetu trebao vratiti 346.200 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!