Zulim pušten iz pritvora, ispitani svjedoci o trošenju općinskog novca

11.11.2022.

11:46

Autor: M.M./Hina/HRT

Bivši HDZ-ovac Zulim pušten iz pritvora

Bivši HDZ-ovac Zulim pušten iz pritvora

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke u istrazi kojom ga se sumnjiči da je na privatne ručkove i večere iz općinskog proračuna platio više od 425.000 kuna, bivši HDZ-ov zastupnik i dugogodišnji načelnik segetske općine Vinko Zulim u četvrtak je pušten iz istražnog zatvora.

Da je Zulim izašao iz istražnog zatvora na splitskim Bilicama, Hini je danas potvrdio njegov branitelj Nediljko Ivančević.

Uskok ga sumnjiči da je 2017. i 2018. neopravdano trošio općinski novac za reprezentaciju i na teret mu stavlja kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava.

Okrivljen je kako je nalagao da općina Seget Donji, dok joj je bio na čelu, za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom te, iako za to nije bilo nikakve osnove, takve usluge naručuje i plaća općina.

Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i Zulimovih usmenih naloga, za pružene usluge ispostavljali račune općini.

Pritom je, navode u Uskoku, vlastoručno pisao obrazloženja za takva druženja, tvrdeći da su ugošćavani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zapravo se radilo o članovima HDZ-a kao općinske vladajuće stranke te pojedinim općinskim djelatnicima.

Inače, djelatnici PNUSKOK-a su krajem listopada uhitili Zulima, bivšeg načelnika općine Seget Donji iznad Trogira i nekadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a, te zatražili da mu se odredi istražni zatvor, čemu je sud i udovoljio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!