16:55 / 15.01.2020.

Autor: T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Bivši radnici Croatia Zadar Linea najavljuju tužbu sudu u Strasbourgu

-

-

Foto: - / -

Najdulji sudski postupak u Hrvatskoj, koji je trajao čak 20 godina, onaj je bivših radnika Croatia Zadar Linea, nekad respektabilne prijevozničke tvrtke. Ovih su dana stigle loše vijesti za radnike.
Najdulji sudski postupak u Hrvatskoj, koji je trajao čak 20 godina, onaj je bivših radnika Croatia Zadar Linea, nekad respektabilne prijevozničke tvrtke. Ovih su dana stigle loše vijesti za radnike.

Visoki trgovački sud nakon 17 godina, i to kad se napokon našao novac, dao je odbijenicu za potraživanja radnika, njih sedamdesetak. Svaki očekuje oko šezdeset tisuća kuna.

Na mirnom prosvjednom skupu u Zadru radnici najavljuju podnošenje revizije Vrhovnom sudu, prosvjed na Trgu svetog Marka i podnošenje tužbe Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, zbog kršenja ljudskih prava i povrede zakona.

Prema europskih zakonima, spor može trajati najviše pet godina, a ne čak dvadeset - kao u slučaju Croatia Zadar Linea.

- Sud je čekao 17 i pol godina da donese odbijenicu. To je još jedan eklatantan dokaz da u jednom velikom segmentu, na žalost, hrvatsko pravosuđe ne funkcionira i da postupci predugo traju. Mi se ne slažemo s tezama ministra pravosuđa i s nekima koji tvrde da je to percepcija građana, da je to percepcija javnosti o nekakvom lošem pravosuđu. Ne. To je ministre realnost, kaže pravni zastupnik radnika Vedran Uranija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!