17:04 / 15.10.2021.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Bjelovarsko-bilogorska županija nije prihvatila izvješće o izvršenju proračuna

Skupština Bjelovarsko-bilogorske županije

Skupština Bjelovarsko-bilogorske županije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije nije prihvaćeno izvješće o izvršenju proračuna. Vladajući HDZ proziva bivšeg župana Damira Bajsa da je ostavio golema zaduženja i gubitke. No on i oporba to demantiraju i kažu da novoizbrana vlast nastavlja projekte koje je on započeo.

Bivša je vlast bila rastrošna, tvrde vladajući predvođeni HDZ-om i napominju manjak od 155 milijuna kuna.


- Rijetko koja institucija županije nije zadužena, rijetko tko može danas plaćati račune. Ustanove traže pozajmice, ne mogu realizirati projekte koji su započeti, istaknula je Marija Jungić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana (HDZ).


- Ovo je megalomansko prezaduženje. Mi smo najzaduženiji u cijeloj državi, to nije jasno? Bit će jasnije kad ljudi iz Doma za starije kojima visi plaća budu pred županijom. Ja bih molio vijećnika Damira Bajsa da onda dođe pred njih i objasni im što je to sve radio, rekao je Ivan Beljan, član skupštine BBŽ iz DHSS.

Bivši župan Damir Bajs ističe kako se proračun puni baš kao što treba - 48% u pola godine.

- Kad govorimo o izvršenju proračuna imamo 100 milijuna kuna investicija. K tome da bude još zabavnije, ti megalomanski projekti zapravo se nastavljaju. Naime župan je i dalje potpisao niz ugovora kojima je preuzeo niz obaveza za ovu županiju. I neka je, ali kako je to moguće? Pa tako što očito situacija nije tako loša, naglasio je Bajs, član skupštine BBŽ iz NLBD.

- Osim toga županija zapošljava nove ljude. To vidimo po mail adresama s kojih nam stižu materijali, rekla je Ines Šarić, članica skupštine BBŽ iz oporbe.

No HDZ bivšem županu zamjera način korištenja pojedinih stavki.

- Imate preko 140% za promidžbu i informiranje, a imate 2% za recimo konkretno stočarsku proizvodnju. Na taj način se funkcioniralo do sada i to će se promijeniti, rekao je Silvestar Štefović, član skupštine BBŽ iz HDZ-a. 

Nakon dopunskih manjinskih izbora županijska je skupština popunjena s dva nova člana srpske manjine koji su položili prisegu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!