Policija spriječila dva pokušaja krijumčarenja ljudi

01.04.2023.

Zadnja izmjena 21:17

Autor: M.M./Hina/HRT

Bjelorus i Ukrajinac nezakonito prevezli državljane Turske u Hrvatsku

Bjelorus i Ukrajinac nezakonito prevezli državljane Turske u Hrvatsku

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Policija javlja da su u petak kod Saborskog zaustavili kamper čeških registracija u kojoj je Bjelorus (25) prevozio 14 državljana Turske, a u Begovcu Plašćanskom automobil poljskih registracija koji je vozio Ukrajinac (42). 

Također, policija je u Petrovcu na lekeničkom području zaustavila automobil splitske registracije sa sedam stranih državljana, a vozila ga je 31-godišnja državljanka Republike Srbije.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma policijski službenici su nad dvojicom muškaraca proveli kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da su s unaprijed stvorenom namjerom koristoljublja ušli u Republiku Hrvatsku i sudjelovali u počinjenju navedenog kaznenog djela, odnosno da su iz koristoljublja omogućili kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj osobama koje su na nezakonit način ušle u Republiku Hrvatsku.

Naime, 25-godišnjaka se sumnjiči da je unajmio vozilo za kampiranje čeških nacionalnih oznaka kojim je 31. ožujka u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom u to vozilo primio 14 stranih državljana koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku. Njih deset smjestio je unutrašnjost kamper vozila, a četvero u prtljažni prostor bez ventilacijskog sustava. Osumnjičeni 25-godišnjak je strane državljane, za koje je utvrđeno da se radi o državljanima Turske, na nečovječan i ponižavajući način smjestio u prostor vozila te ih namjeravao prevesti do Italije, ali su ga u tome spriječili policijski službenici.

Također, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 42-godišnjak sudjelovao u počinjenju kaznenog djela tako što je služio kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Tijekom postupanja policije prema zatečenim stranim državljanima, svi su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, nakon čega su smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma 25-godišnji državljanin Bjelorusije i 42-godišnji državljanin Ukrajine su predani pritvorskom nadzorniku te su dovedeni u nadležno državno odvjetništvo uz kaznenu prijavu.

Spriječen još jedan pokušaj krijumčarenja ljudi


Tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, policija je u Petrovcu na lekeničkom području zaustavila automobil splitske registracije sa sedam stranih državljana, a vozila ga je 31-godišnja državljanka Republike Srbije.

Kako je izvijestila u subotu sisačko-moslavačka Policijska uprava, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, vozačica je uhićena, a strani državljani su dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičena iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozila sedam državljana Turske do krajnjeg odredišta. Svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

Zbog počinjenog kaznenog djela osumnjičena je uz kaznenu prijavu predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!