Bjelovar: Na Večeri nacionalnih manjina nastupa više od 300 izvođača

22.11.2022.

14:38

Autor: HRT/V.G./Hina

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Više od 300 izvođača nastupit će na 14. Večeri nacionalnih manjina koja će se održati u Dvorani europskih prvaka u Bjelovaru u subotu, 26. studenog, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.


Večer nacionalnih manjina, koju organizira Češka obec Bjelovar, jedna je od najvećih kulturnih priredbi toga grada, a ovaj put nastupit će pripadnici osam nacionalnih manjina.

U Dvorani europskih prvaka tako će se predstaviti Bosansko kulturno društvo Sevdah iz Zagreba, Češka obec Bjelovar, Zajednica Mađara Grada Bjelovara, Romski resorni centar iz Darde, Udruga Roma Grada Bjelovara, KUD Joakim Hardi iz Petrovaca koji predstavlja Rusine, Udruga ruske manjine "Kalinka" iz Čakovca, Srpska nacionalna manjina iz Belog Manastira te Srpska nacionalna manjina Grada Bjelovara.

Kao poseban gost nastupit će Hrvatsko kulturno društvo "Sklad" iz Đakova.

Nastupe će upotpuniti ponuda gastronomskih delicija karakterističnih za njihovu matičnu zemlju, koje će posjetitelji moći besplatno kušati na ulazu u dvoranu. Glavni pokrovitelj priredbe je Grad Bjelovar, a sufinancira je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

- Prva Večer nacionalnih manjina održana je još 2007., kao mala priredba u Domu kulture koji može primiti oko 300 posjetitelja. Zbog velikog interesa četiri godine poslije preseljena je u Dvoranu europskih prvaka. Dokaz je to kvalitete, ali i naše multikulturalne sredine, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

- U Bjelovaru žive pripadnici 20 nacionalnih manjina od 22 registrirane u Hrvatskoj pa nije slučajno što se Večer nacionalnih manjina održava baš kod nas u Bjelovaru, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!