15:42 / 11.01.2020.

Autor: Marijana Kranjec/RD/IMS/HRT

Bjelovar otvara i drugo reciklažno dvorište

-

-

Foto: - / -

Do kraja ove godine Hrvatska se, prema europskim pravilima, obvezala da će odvojeno prikupljati 50% otpada, uz tendenciju da se što više tog otpada ponovno iskoristi.
Do kraja ove godine Hrvatska se, prema europskim pravilima, obvezala da će odvojeno prikupljati 50% otpada, uz tendenciju da se što više tog otpada ponovno iskoristi. Sve zakonske norme već je ispunio grad Bjelovar, koji otvara i drugo reciklažno dvorište.

Na bjelovarsko gradsko odlagalište Doline komunalni se otpad odlaže već više od 20 godina. Umjesto nekadašnjih 15-ak tisuća tona, zahvaljujući sortiranju i recikliranju, lani je ondje dopremljeno 2200 tona manje. S drugim reciklažnim dvorištem očekuju se dodatna poboljšanja.

- Ovdje imamo jednu mini sortirnu liniju gdje će se moći kvalitetnije obraditi plastika. Imamo drobilicu za drveni otpad. To je onaj glomazni otpad koji kupimo jednom godišnje, rekao je Josip Heged, član Uprave Komunalca d.d..

Građani će ondje moći dopremiti i gume, metalni i elektronički otpad, rabljeno ulje ili pak tekstil. No, tu nije kraj priči o zbrinjavanju bjelovarskog i otpada još osam općina koje se koriste odlagalištem.

- S dodatnom sortirnicom, kompostanom koje su vrijedne 30 mil. kn, koje ćemo isto tako isfinancirati iz EU fondova, mi ćemo zasigurno zasjesti na sam vrh ekološki osviještenih gradova. Imat ćemo stvarno uređen sustav gospodarenja otpadom, kaže Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik.

Za projekt vrijedan 6,6 mil. kuna 70% novca stiglo je iz europskih fondova. Za one koji nisu riješili problem s otpadom - novca još ima.

- Mi imamo ukupno u ovom obračunskom razdoblju preko 400 mil. eura za ovakve i slične projekte. Nadamo se da će većina tih sredstava biti plasirana, izjavio je Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Na potezu su općine i gradovi, jer znatno je lakše uložiti u reciklažu nego intervenirati kad otpad jednom izazove onečišćenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!