Bjelovar pomaže pčelarima

16.09.2022.

07:00

Autor: Marijana Kranjec/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Bjelovar pomaže pčelarima

Bjelovar pomaže pčelarima

Foto: HTV / HRT

Prema Strateškom planu Republike Hrvatske, do 2027. omotnica za pčelarski sektor bit će deblja za 60 posto i iznosit će oko 28 milijuna kuna na godinu. A već petu godinu potporu pčelarima pruža grad Bjelovar kojemu je dodatni motiv za to - ovogodišnji pomor koji se dogodio u gradskoj okolici, na Bilogori. 

Od nekadašnjih 100 košnica, Veri Marušić nakon pomora ostale su 63. No šteta nije samo u zajednicama koje se stvaraju godinama, pa je mala utjeha državno obeštećenje od 860 kuna po košnici.

- S obzirom da smo tu izgubili jedan dio paše lipe, s obzirom da je i med bio u pitanju, mislim da nije dovoljno, ali evo zahvaljujemo se i na tome, kaže Vera Marušić, pčelarka, Bjelovar.

Prijavila se stoga i za potpore grada Bjelovara za očuvanje pčelinjega fonda, a one iznose 30 kuna po zajednici. Svako gospodarstvo može dobiti najviše može dobiti 4 tisuće kuna, a novac je ovih dana stigao na račune korisnika.

- U iznosu od 152 tisuća 182 kuna, potpomogli smo 60 pčelara koji imaju 5073 košnice, ističe Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Znaju u gradu da je to ulaganje u budućnost, jer 70% poljoprivrednih proizvoda izravno ovisi o pčelama. Zato i pčelari pozivaju na poštovanje Zakona o održivoj uporabi pesticida kojim je propisano da se pašnoj povjerenici prijavi svako prskanje u doba cvatnje kad su pčele najaktivnije.

- Ono što je najvažnije u cijeloj toj priči je da se s ovim mora ići u javnost, jer u Hrvatskoj je sve propisano i za sve postoji pravilnik, samo je u pitanju njegova primjena, kaže Goran Pranjić, predsjednik Pčelarske udruge "Bilogora", Bjelovar.

Sreća u nesreći bila je što se pomor dogodio nakon paše bagrema, koja je nakon tri loše godine napokon bila izdašna. Kako je za taj med dokazana i zdravstvena ispravnost, proizvođači će barem od njega imati koristi. Najbolji med će se pak moći i kušati i kupiti na Danima meda u gradskome središtu od 23. do 25. rujna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!