19:20 / 17.01.2018.

Autor: HRT

Bjelovar postaje prvi digitalizirani grad u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Od sljedeće godine svi će se poslovi digitalizirati, što će donijeti uštede u poslovanju, veću transparentnost, brže rješavanje postupaka u gradskoj upravi, a i građani će biti zadovoljniji.
Zamislite grad bez reda u pisarnici i printanja hrpe formulara i dokumenata. To bi mogla postati stvarnost u Bjelovaru koji želi postati prvi digitalizirani grad u Hrvatskoj. Od sljedeće godine svi će se poslovi digitalizirati, što će pridonijeti uštedama u poslovanju, većoj transparentnosti, bržem rješavanju postupaka u gradskoj upravi, a i građani će biti zadovoljniji. Učinkovitost činovnika trebala bi se povećati za trećinu.

U gradskoj upravi u Bjelovaru iduće godine neće biti olovke. Zamijenit će je kartica kojom će gradonačelnik kao i svi drugi pročelnici potpisivati dokumente. Umjesto iz ruke u ruku dokumenti će kolati digitalnim putem, uz uštedu troškova gradu te manje čekanja građanima i poduzetnicima.

Za cijeli projekt digitalizacije u Bjelovaru angažirane su dvije softverske tvrtke i uloženo je milijun kuna. Najavljuju i kako će se u sklopu projekta, osim ekonomičnosti postupaka, uspostaviti i učinkovit sustav praćenja rada činovnika u gradskim službama, ali i zaposlenih u ustanovama poput dječjih vrtića i knjižnice.

Prvi digitalni potpisi očekuju se već za nekoliko mjeseci, a potpuno digitalno poslovanje iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!