Bjelovar: Predstavljena sortirnica otpada

13.06.2023.

15:53

Autor: T.V./HRT/Hina

Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara

Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Bjelovar bi najkasnije do kraja godine trebao imati jedan od najmodernijih cjelovitih sustava gospodarenja otpadom, a najvažnija karika u tom lancu je sortirnica vrijedna oko šest milijuna eura, koja je izgrađena na odlagalištu Doline u prigradskom naselju Prespa.

Izgradnja i opremanje sortirnice gotovo je u cijelosti financirana izvanproračunskim sredstvima Grada Bjelovara - 85 posto investicije namireno je iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je dodatnih pet posto osigurano putem Fonda za zaštitu okoliša. Na teret gradskog proračuna je samo preostalih 10 posto investicije.

Sortirnica će služiti da se što više pristiglog otpada prenamijeni i u obliku sirovine vrati na tržište te da samim tim što manje komunalnog otpada završi na odlagalištu otpada.

Predstavljajući projekt gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da će uz Bjelovar sortirnicu, a uskoro i kompletan reciklažni sustav koristiti Daruvar i 12 općina u okolici Bjelovara, a riječ je o Dežanovcu, Đulovcu, Kapeli, Končanici, Novoj Rači, Rovišću, Severinu, Siraču, Šandrovcu, Velikoj Pisanici, Velikom Trojstvu i Zrinskom Topolovcu.

- Kada se sve zbroji, 70 posto otpada koji se stvori na području Bjelovarsko-bilogorske županije završit će u Dolinama većinom kao buduća iskoristiva sirovina, objasnio je gradonačelnik.

- Sortirnica je samo dio modernog i cjelovitog rješenja za gospodarenje otpadom, a ukupna vrijednost tog projekta je oko 15 milijuna eura. Osim sortirnice, tu su i kompostana, reciklažna dvorišta, radni strojevi, posude za otpad i slično, rekao je Hrebak.

Posebno je zahvalio predstavnicima gradova i općina koji sudjeluju u tom projektu jer im nije bilo lako donijeti takvu odluku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!