Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja subvencionirati liječnike i medicinare

04.05.2023.

12:49

Autor: Hina/IMS HTV-a/HRT/D.S.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić

Foto: HTV / HRT

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja subvencionirati liječnike i medicinsko osoblje, a danas je potpisano sedam novih ugovora.

Radi se o potporama za zadržavanje i privlačenje liječnika i medicinskog osoblja za rad u zdravstvenim ustanovama na području županije, poput sufinanciranja troškova kamata na stambene kredite, troškova podstanarstva, ali i stručnog usavršavanja i doškolovanja.


U prošloj godini dodijeljena su 42 ugovora o subvencijama ukupne vrijednosti 155.000 eura, a lani je zahvaljujući potporama u županiju stiglo čak 28 liječnika.


Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi pozitivan trend dolaska liječnika. Lani je stiglo 28 liječnika, a ove godine do današnjeg dana njih 11. Posebno smo zadovoljni podatkom da su liječnike dobile i ruralne sredine koje ih do sada nisu imale, kao što su Garešnički Brestovac i Đulovac, istaknuo je župan Marko Marušić.


- Nastavljamo s opremanjem nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Prijavljujemo projekte energetskih obnova ispostava Doma zdravlja jer osim ulaganja u medicinsko osoblje smatramo da im moramo omogućiti što bolje uvjete rada i opremu, istaknuo je Marušić.


Jedna od liječnica koja koristi županijske subvencije za školovanje je Anđela Škare Rogin, rođena Zagrepčanka, koja radi na Odjelu neurologije Opće bolnice Dr. Anđelko Višić Bjelovar.


- Smatram da su to hvalevrijedne mjere kojima se mnogo mladih liječnika privlači u ovo područje i tako ih se zadržava u Bjelovaru i drugim gradovima naše županije. Za nas mlade to puno znači jer svi želimo zasnovati obitelj, poručila je Škare Rogin.

- Subvencija mi puno znači jer samo školovanje je dosta skupo, sama školarina, ne računajući prijevoz do Zagreba gdje studiram i ostale troškove. Samim time to mi je poticaj da što prije riješim i završim. Upisala sam diplomski studij menadžmenta u sestrinstvu na Zdravstvenom veleučilištu, rekla je medicinska sestra Matea Radić.


- Mi smo tijekom prošle godine dodijelili 42 ugovora o subvencijama ukupne vrijednosti nešto više od 155 tisuća eura. Drago mi je da BBŽ bilježi pozitivan trend, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!