Bjelovarsko-bilogorska županija otvorena građanima

16:40 / 10.01.2022.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT

Utrka za Bjelovar

Utrka za Bjelovar

Foto: Dnevnik / HRT

Od danas svi koji žele mogu vidjeti na što se trošio novac u posljednje četiri godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ta je županija postala "Otvorena županija" - kako ističe župan Marko Marušić, prva u Hrvatskoj koja se potpuno otvara građanima.

Na županijskim internetskim stranicama, na poveznici "Otvorena županija" zainteresirani mogu doći do podataka o isplatama županije i to kronološki od onih posljednjih do onih prije 4 godine.

- Nemamo što skrivati, želimo da građani vide kako se troši javni novac. Ovo je jedna sigurno i najviša moguća razina otvorenosti jer javnosti dajemo popis svih isplata u mjesecu po datumima – kaže bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Neki gradovi i općine imaju ovakav sustav, no ovo je prva županija koja ga primjenjuje.

- Dugo već dugo slušamo priče o transparentnosti, krenule su iz ovog grada u kojem smo i danas i mogu reći da sam jako ponosan da prva županija bude s iste lokacija kako je krenula i gradska priča – govori Tomislav Knežević, voditelj marketinga informatičke tvrtke, Zagreb.

Zbog Zakona o zaštiti privatnosti nije moguće prikazati osobne podatke. Moguća je pretraga isplata po ključnim riječima. Podaci se ne filtriraju već izlaze izravno iz računovodstveno-financijskog servisa županije.

- Time se sprečava bilo kakva moderacija, ljudska greška ili nešto slično tako da ne može se ni u jednom trenutku reći da županije nije stvarno transparentna – objašnjava Knežević.

- Unazad 4 godine mi možemo usporediti na što se trošio javni novac, sad je na javnosti da prosudi je li ispravno potrošen i u koje svrhe – dodaje župan Marušić.

Ističe i kako je ovo bilo jedno od njegovih izbornih obećanja koje je ostvario u pola godine. Zbog nove aplikacije svoje će vođenje troškova otvorenije morati prikazivati i sve ustanove kojima je osnivač županija poput primjerice škola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!