Bjelovaru za obnovu od potresa do sada više od 3,7 milijuna eura

23.01.2023.

13:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Dario Hrebak

Dario Hrebak

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Grad Bjelovar za obnovu zgrada oštećenih u potresu do sada je dobio nešto više od 28 milijuna kuna (oko 3,71 milijuna eura), a najveći izazov bit će potrošiti taj novac do kraja lipnja, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Putem novca iz Fonda solidarnosti u planu je konstrukcijska obnova šest zgrada, pri čemu bi već za desetak dana trebali početi građevinski radovi na sportskoj dvorani Sokolana 1.

Ministarstvo kulture u petak je odobrilo konstrukcijsku obnovu za još tri gradske zgrade, uključujući i đački dom u Nazorovoj ulici koji bi se trebao prenamijeniti u studentski dom i menzu.

Preostale dvije zgrade, obje na Trgu hrvatskih branitelja, nakon obnove preuzet će gradska tvrtka Tehnološki park te ih koristiti za poduzetnički inkubator i digitalno-inovacijski hub. Tehnološki park Bjelovar trebao bi upravljati i zgradom starog zatvora, uglovnicom na raskrižju Trumbićeve i Matice hrvatske.

Usto, 200-tinjak tisuća kuna Grad Bjelovar dobio je i za obnovu zgrade gradske uprave koja je također oštećena u nedavnim potresima.

Nakon obnove Bjelovar će imati najljepši mali studentski kampus

Zbog kratkih rokova, bit će velik izazov konstrukcijski obnoviti sve te zgrade, ali vjerujemo da ćemo uspjeti jer imamo mogućnost raspisati javne nabave po bržoj proceduri. Nadamo se i očekujemo da nakon konstrukcijske obnove dobijemo dio novca i za cjelovitu obnovu i to putem Nacionalnog plana oporavka i otpornost u kojemu će na raspolaganju biti oko pet milijardi kuna, poručio je gradonačelnik Hrebak. Ističe da u Bjelovaru nikada neće biti više građevinskih skela nego sada.

Gradonačelnik Hrebak kaže da će Bjelovar nakon obnove imati najljepši mali studentski kampus u Hrvatskoj jer će Veleučilište, studentski dom i menza biti u samom centru grada, na udaljenosti od stotinjak metara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!