Banožić o helikopterima Black Hawk: Prelazimo na zapadnu tehnologiju

03.02.2022.

08:24

Autor: HRT

Mario Banožić i Robert Hranj

Mario Banožić i Robert Hranj

Foto: HRT / HTV

Dva helikoptera UH-60M Black Hawk stigla su u Hrvatsku. U zagrebačku zračnu luku "Franjo Tuđman" helikoptere je dopremio američki vojni avion C-17 za strateški transport. Radi se o donaciji Sjedinjenih Američkih Država, a još dva takva helikoptera Hrvatska je kupila i stići će sredinom godine. 

Helikoptere su dočekali ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i otpravnik poslova Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming.

- Bilo je dosta impresivno vidjeti kako su helikpteri upakirani. Ostao sam iznenađen podatkom da je oko 25.000 USD sat vremena ovoga transporta. Možete samo zamisliti kolika je bila želja da se sve ovo dopremi u jednom momentu u Hrvatsku, a isto tako smo i mi, u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci, željeli što prije helikoptere privesti u sustav Hrvatske vojske. Upravo ova dva helikoptera imali smo priliku vidjeti u SAD-u. Moramo izraziti zahvalnost Amerikancima kao našim najvažnijim partnerima i saveznicima koji daju podršku ovome projektu. Iznos koji su dali je 58 mil. USD u donaciji. Mi smo još namirili 83 mil. USD. To je prva stepenica zamjene naših helikoptera koji su istočne proizvodnje, a u budućnosti prelazimo na zapadnu tehnologiju. U jednom trenutku imat ćemo i Black Hawkove i naše ruske helikoptere, a koji će jednom dinamikom odlaziti u povijest. Moram izraziti zadovoljstvo i na suradnji s Glavnim stožerom i oko ovoga projekta, ali i ostalih projekata koje radimo u suradnji s Amerikancima, kazao je među ostalim ministar obrane Mario Banožić.  

Prva dva helikoptera vrlo brzo će postati operativni, kazao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj. 

- Imamo školovane pilote i školovane tehničare. Mora proći jedan formalan proces primopredaje, gdje će američki stručnjaci predati helikoptere nama. Ova dva helikoptera bit će spremna za letenje u nekoliko narednih tjedana. Onda krećemo s fazom završne obuke, postižemo inicijalnu operativnu spremnost u slijedeća 2-3 mjeseca, potom malo treninga i potkraj godine oni će biti potpuno operativni, dodaje Hranj. 

Za ovaj projekt je obučeno sedam pilota, a osmi kreće na obuku. Nešto manje od 30 zrakoplovnih tehničara već je prošlo obuku, istaknuo je Robert Hranj.

- Radi se o univerzalnim, odnosno višenamjenskim helikopterima. Dva helikoptera imat će prvenstvenu zadaću sudjelovati u operacijama potpore specijalnim snagama, znači zračnih i specijalnih snaga. Ti će se helikopteri zajedno sa specijalnim snagama uvježbavati u našem središtu u Zadru. To im je temeljna namjena. Naravno, bit će prostora i vremena da oni obavljaju i druge zadaće - borbene zadaće, a u konačnici su i potpora civilnim institucijama u skladu s potrebama, dodaje.

Govoreći o druga dva helikoptera Black Hawk, Hranj je kazao da nemaju još točan datum njihova dolaska. 

- Sredinom ove godine trebala bi doći i druga dva helikoptera. Upravo finaliziramo te datume isporuke, ali vam ne mogu još točno reći, izjavio je Robert Hranj. 

Banožić je potom izjavio da u Lučkom postoje dva hangara, veći i manji.

- Ovaj parkirni, manji, je oko 1.000 kvadrata. Završen je proces javne nabave. U fazi je potpisivanje ugovora. Sukladno zakonu o javnoj nabavi postoje žalbeni procesi koji moraju proći, kazao je. Govoreći o većem, servisnom hangaru, koji će biti nešto veći od 3.000 kvadrata, rekao je kako očekuje da će biti gotov u prvoj polovici 2023. godine. Do tada će helikopteri biti smješteni na Plesu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!