08:03 / 14.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

Blagdan Cvjetnice u Hrvatskoj

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prvi dan Velikoga tjedna - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, u Katoličkoj Crkvi slavi se kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.
Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.


Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. Svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Poručio je da je usmjeravanje samo na sebe, iskorištavanje drugih za svoje interese, spašavanje samo sebe - logika ovozemaljskih pobjednika, ali ne i evanđelja.

- Spašavanje koje Isus izabire je put zajedništva, put ljubavi, put koji daje život za dobro brata i sestre, za ljude, za svakoga od nas - naglasio je kardinal Bozanić.

- Naši životi ispunjeni su manjim ili većim križevima. Kako smo Kristovi, njih se ne bojimo, nego slijedimo Krista. To je jedini put spasenja za svakoga od nas, za svakoga čovjeka i za sve ljude na ovoj zemlji - rekao je kardinal Bozanić na Cvjetnicu u zagrebačkoj katedrali.

U splitskoj katedrali misu je predvodio nadbiskup Marin Barišić.

U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije pred petstotinjak vjernika misu je predvodio biskup Josip Mrzljak. U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem blagoslivljao je maslinove i druge grančice te cvijeće koje su vjernici nakon mise nosili kućama. U propovijedi je istaknuo da moramo Isusa slijediti kao i njegovi učenici, te unatoč modernim teškoćama i nedaćama moramo nositi križ svagdašnjega života.

S maslinovim grančicama u rukama Riječani su se priključili procesiji Starim gradom, a Šibenčani čuvaju tradiciju te maslinove grančice za blagoslov - pletu.

S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo. 

Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!