Vjernici u Karlovcu i Maljkovu obilježili blagdan sv. Josipa

19.03.2023.

14:47

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Dan sv. Josipa

Dan sv. Josipa

Foto: HTV / HRT

Cijeli ovaj tjedan obilježava se blagdan svetoga Josipa, zaštitnika očeva, obitelji, hrvatskoga naroda i Sabora. Nacionalno svetište u Karlovcu posjetilo je više od 30 tisuća hodočasnika, a posebno je svečano bilo danas, na sam blagdan.

- Sveti Josip je naš zaštitnik naše domovine i naše obitelji, puno nas je uslišio i došli smo mu zahvaliti na našoj djeci, rekao je hodočasnik.

- Štujem svetog Josipa kao zagovornika za našu domovinu, obitelj i presretna sam da sam tu, naglasila je hodočasnica.

U Maljkovu, selu u općini Hrvace, blagdan je svetog Josipa, zaštitnika mjesta. Procesijom, a nakon toga svetom misom vjernici su nastavili tradiciju dugu 110 godina, koja je prekinuta bila jedino za vrijeme Domovinskog rata kad je selo bilo spaljeno i opljačkano.

- Veliki da, šta ima veće od sv Josipa zaštitnik Maljkova, zaštitinika Hrvatske, govori Josip Bilandžić iz Maljkova.

- Ove je godine 110 obljetnica izgradnje crkve koja je u domovinskom ratu zapaljena, ali evo obnovljena je, naglašava fra. Ante Čovo, župnik u Potravlju.

- Ovo svetište, je lijepo u svojoj jednostavnosti, ali dolaze prvenstveno zbog brojnih svojih uslišanja, koja se događaju po zagovoru sv. Josipa, rekao je Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, Karlovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!