Blagdan je svetog Vida - zaštitnika Grada Rijeke

15.06.2023.

08:30

Autor: HRT/IMS

Dan svetog Vida

Dan svetog Vida

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Blagdan je svetog Vida, zaštitnika Grada Rijeke. Najmlađim sugrađanima koji nose ime zaštitnika grada (Vid, Vida, Vito i Vita), a među njima je i 11 mališana rođenih u posljednih godinu dana, uručeni su pokloni,a na riječkome Korzu uz gradsku glazbu Trsat tradicionalno su nastupili pripadnici Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice. Dan Grada Rijeke bit će obilježen nizom manifestacija, no po poklone su prva došla dječica.

U Rijeci je danas održana tradicionalna Gastrofešta na Korzu. Na ovogodišnjoj je pripremljen rižoto od 350 kg liganja, 140 kg riže i 40 litara maslinovog ulja, a nazdravlja se uz 2000 čaša zlatne žlahtine, jer je poprilici toliko i porcija planirano.

Ovo je manifestacija na koju su građani već navikli, a ugodna je prigoda za druženje s riječkim gradonačelnikom.

- Slavimo dan sv. Vida, našega zaštitnika. Cijeli je niz aktivnosti cijeli tjedan. Danas je gastrofešta na Korzu uz čašicu vina i ono sve što su nam pripremili vrijedni ljudi iz Studentskog centra bit će podijeljeno našim sugrađanima. Uživamo u dobrom vremenu i nadam se da će sve aktivnsti koje smo isplanirali bit i održane, rekao je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!