07:42 / 23.12.2019.

Autor: M.Š./HRT

Blagdan sv. Stjepana: mise diljem zemlje, posebno svečano u Moslavini

-

-

Foto: - / -

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve.
Blagdan je sv. Stjepana. Danas, drugoga dana Božića, Katolička crkva prisjeća se svojeg prvomučenika sv. Stjepana. Stjepanje je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama. To je ujedno dan kad počinje blagoslov obitelji.

Diljem zemlje održavaju se svete mise.

Blagdan svetog Stjepana posebno je svečan u moslavačkoj općini koja nosi njegovo ime.

Župa svetog Stjepana slavi 777 godina, pa se Božić i imendani Stjepanima i Šteficama najprije čestitaju na svetoj misi, a onda se ide u čestitare.

I najpoznatiji tamburaši zovu se Štefanjska zvona, a zazvonili su božićnim i novogodišnjim pjesmama i na ovo Štefanje svojim susjedima, ali samo onima koji slave imendan.

Tko je bio Sveti Stjepan?

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Njegovo ime na grčkom jeziku znači "kruna", "vijenac".

On je oko 36. godine nakon Krista otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je bio osuđen i usmrćen kamenovanjem.

Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao:

"Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!"

Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru.

Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci i kamenom, znakom "oruđa" kojim je ubijen, u drugoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!