Blagdan svetog Antuna

13.06.2020.

18:23

Autor: I.D./Jelena Bokun/Mirta Šurjak/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Sveti Antun poznat je kao svetac kojem se vjernici obraćaju za pomoć kad imaju različite životne probleme.
Blagdan je svetog Antuna Padovanskog, omiljenog sveca u cijelome svijetu, a osobito u hrvatskom narodu.

Mnoštvo vjernika okupilo se i na središnjoj euharistiji u svetištu na Svetom Duhu u Zagrebu.

S ljiljanima u rukama, kao simbolom proslave blagdana sv. Antuna, oko 30.000 vjernika sudjelovalo je na misama u Župi sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu.

- Ljudi dolaze tijekom cijelog dana, ovdje traže utjehu, moćni zagovor od sv. Antuna, ali rekao bih i jedan korektiv za svoje za svoj vlastiti svakodnevni život koji će ih voditi prema vječnosti, kazao je fra Tomislav Glavnik.

Uz Lisabon i Padovu, ostaci ovoga sveca čuvaju se i u Zagrebu. A zagrebačka je svečanost posebna po humanitarnoj akciji franjevaca, koji proizvode i pivo.

- Sve ono što se ovdje ponudi u samostanskom vrtu, a pripremili smo jedan izbor hrane i pića za potrebe pučke kuhinje, čiji su redovi na osobit način bili dugački upravo za vrijeme epidemije, rekao je fra Vladimir Vidović.

Svecu svega svijeta mole se vjernici diljem zemlje, pa tako i u Puli. Misa je održana u tamošnjoj župi koja nosi ime sv. Antuna.

Sveti Antun poznat je kao svetac kojem se vjernici obraćaju za pomoć kad imaju različite životne probleme. I u osječkoj Tvrđi bilo ih je mnoštvo.

U Kninu dvostruko slavlje. Dan grada i blagdan sv. Ante. Taj je svetac umro u 36. godini u Padovi, a svetim je proglašen za manje od godinu dana.

Tisuće vjernika hodočastile su svetomu Anti i u njegov samostan na splitskom Poljudu. Svetac s djetetom Isusom u naručju zaštitnik je djece i siromaha, putnika i mornara, u Dalmaciji posebno voljen i štovan.

Učenik svetog Franje Božjom riječju osvjetljavao je tminu srednjeg vijeka diljem Italije i Francuske, gdje je propovijedao. Njegova snaga bješe u blagosti, poniznosti i jednostavnosti; činio je brojna čudesa - liječio bolesne, ustajao mrtve, a mnoge zalutale duše vratio ponovno k Bogu.

- Živio je kratko. Samo 36 godina. Ali ostavio je traga u svom životu i stoljećima nakon. On je prijatelj. Prijatelj Božji i ljudski, kazao je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

Posmrtni ostaci svetog Ante nalaze se u Padovi, gradu koji je obilježio njegov duhovni put, a njegova djela žive još i danas u srcima svih vjernika koji su se i ovog 13. lipnja prisjetili omiljenog sveca Katoličke crkve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!