12:57 / 13.06.2019.

Autor: Vesna Ljubo/V.K./HRT

Blagdan svetog Antuna Padovanskog

-

-

Foto: - / -

Katolička crkva slavi spomendan svetog Antuna Padovanskog, u Hrvatskoj među vjernicima posebno omiljenog sveca.
Katolička crkva slavi spomendan svetog Antuna Padovanskog, u Hrvatskoj među vjernicima posebno omiljenog sveca. Jutros je ekipa HTV-a bila u crkvi Svetog križa u osječkoj Tvrđi. Tisuće vjernika hodočaste svetom Antunu još od noćas.

- Znači mi puno. Zavjetovala sam se, kad budem mogla da ću doći, rekla je vjernica.

- To je moj svetac, najdraži kojega volim i to otkad sam se rodila sam išla s mamom i sada sam nastavila. Dok god budem mogla hodati, naglasila je hodočasnica.

Sve ih veže ista ljubav prema tom zaštitniku potlačenih i siromašnih, putnika, propovjednika, budućih majki. Vjernici mu se mole i za pronalaženje izgubljenih stvari.

Iako je franjevačka crkva zapravo posvećena Svetom križu, još prije tri stoljeća, odmah se razvila i pobožnost svetom Antunu. I danas Antunovo u Tvrđi ima duh srednjovjekovnih proštenja, pa je tako to jedno od rijetkih okupljanja na kojima se ispred crkve kupuju voštani zavjetni darovi koji se predaju na oltaru svetog Antuna.

Antunovo u Tvrđi jedan je od najpoznatijih osječkih događaja, a tradicija njegova održavanja, nema sumnje, nastavit će se još dugi niz godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!