15:41 / 30.10.2020.

Autor: Dnevnik/Regionalni dnevnik/IMS/B.A./HRT

Blagdan Svih svetih - očekuju se gužve na grobljima

-

-

Foto: - / -

Grad Zagreb izradio je epidemiološke protokole i na temelju njih organizirao službe i djelatnike.
Zbog pandemije bolesti COVID-19 obilježavanje blagdana Svih svetih ove će godine biti drukčije nego dosad. Stožeri pozivaju građane da izbjegavaju gužve i, ako je moguće, grobove svojih najmilijih posjete danas ili sutra.

➡️ Mirogoj: Prijenos bogoslužja Svih svetih
➡️ Milanović o pozivu Plenkoviću: Šteta, opet sitno petljanje

Grad Zagreb izradio je epidemiološke protokole i na temelju njih organizirao službe i djelatnike.

- Svaki segment, svako stajalište, svaki autobus je pokriven - to nisu naši komunalni, Covid-redari, ali, recimo, Covid-redarima koje zapravo čine po dva predstavnika naših komunalnih redara, dva predstavnika zaposlenika ZET-a, a na grobljima je oko 200 naših zaposlenika, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Unatoč novom kružnom toku kod varaždinskog groblja, i ove godine očekuju se velike gužve. Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske, rekao je za HRT da će kod najvećih groblja biti uspostavljene privremene regulacije prometa.

- Kod varaždinskog groblja bit će zatvoren dio Hallerove aleje od novog kružnog toka pa do raskrižja s Ulicom Franje Račkog. To će biti zatvoreno za promet u nedjelju, na sam blagdan Svih svetih, a u subotu 31. listopada ćemo po procjeni također zatvoriti taj dio ulice za promet, rekao je Posavec, koji je zamolio građane Varaždina da, ako mogu, na groblje odu ranije, prije nedjelje, te da, ako već idu u nedjelju, ne koriste automobile, već da idu pješke ili biciklima. One koji ipak idu autima upozorava da se moraju propisno parkirati.

- U prometu će biti puno i starijih osoba i invalida pa moramo biti zaista obzirni prema tim najugroženijim kategorijama sudionika u prometu i ne im zaprečivati njihove površine za kretanje parkiranjem automobilima, rekao je Posavec.

U Vukovaru u povodu Svih svetih i Dušnog dana predstavnici grada zapalili su svijeće i položili vijence za sve poginule branitelje i civile Domovinskog rata, ali i za sve preminule građane.

- Odlazimo i na ostala gradska i prigradska groblja, zajedno s gradskim vijećnicima, položiti vijence, kao i na spomen obilježje Ovčara, kako bi se sjetili svih naših sugrađana - kako civilnih žrtava rata, tako i naših branitelja, ali i svih onih koji su preminuli, a svojim životima su doprinijeli razvoju zajednice, razvoju grada Vukovara kroz njegovu dugu povijest, rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

Izaslanstva Primorsko-goranske županije, grada Rijeke, Ministarstva obrane, Policijske uprave primorsko-goranske, Ministarstva branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položili su vijence i zapalili svijeće na Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata na Centralnom groblju Drenova u Rijeci, a potom i na Centralnom križu Gradskoga groblja.

- Polažemo u zajedničkom izaslanstvu vijence i palimo svijeće na grobove poginulih hrvatskih branitelja i svih branitelja koji su kroz povijest poginuli za domovinu Hrvatsku, rekao je načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar.

- Ovo je prilika da se prisjetimo i poginulih branitelja iz Domovinskog rata, ali jednako tako i antifašističkih boraca iz NOR-a, tako da već godinama s delegacijom Grada Rijeke obiđemo sva gradska groblja, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!