17:49 / 30.10.2018.

Autor: T.V./M.M./HRT/Hina

Blagdan Svih svetih - prisjećamo se mrtvih

Karlovac (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Karlovac (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Treptaj svijeća na grobovima znak je nade i uskrsnuća. Zato današnji dan nije samo spomen na mrtve, već i izraz nade i vjere u vječni život.
Blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu. Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se tada slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske Crkve. Na grobljima su još sinoć građani zapalili tisuće lampiona.

Na Mirogoju gužve su bile od ranoga jutra. Izvanredne linije koje voze do Mirogoja bile su pune, pogotovo poslijepodne. Cijeli dan na Mirogoju se održavaju svete mise, a euharistijsko slavlje koje je predvodio kardinal Josip Bozanić bilo je u 16 sati.Gužve su bile i na splitskom groblju. Već od ranoga jutra gužve su bile i na svih šest riječkih gradskih groblja, pogotovo na Kozali i Drenovi. Na groblju Kozala riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić u 15 sati predvodio je središnje misno slavlje i procesiju. Iz gradskih službi apelirali su da se građani na putu prema groblju koriste javnim gradskim prijevozom.I Vukovarci su tradicionalno obilazili posljednja počivališta svojih najmilijih, na koja su polagali cvijeće i palili svijeće.

Svijeće i cvijeće polagali su i pokraj 938 bijelih kamenih križeva koji se nalaze nedaleko od središnjeg spomenika na tom groblju, a koji simboliziraju 938 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991., ekshumirane 1998. iz masovne grobnice na obližnjem Novom groblju.

Brojni građani pohodili su i mjesto masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 ranjenika i civila ubijenih na tom mjestu 20. studenoga 1991., dva dana nakon sloma obrane Vukovara. U spomen na njihovu žrtvu građani su polagali cvijeće i palili svijeće kod spomen-obilježja i samog mjesta masovne grobnice udaljene dvadesetak metara od spomen-obilježja.I na jedno od najljepših europskih groblja, ono varaždinsko - koje je i spomenik vrtne arhitekture, od jučer su pristizali ljudi kako bi se u miru prisjetili onih koji više nisu s njima. Na grobovima su ostavljali cvijeće te palili svijeće odajući počast preminulima. Svijeće su palili i kod središnjeg križa.Polazeći od liturgije Crkve, u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od 10. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.

Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve - pripadnici jedne i druge, iako na različit način i na različitom stupnju, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu.U većini gradova danas je bio organiziran javni prijevoz do groblja. U Zagrebu su na izvarednim linijama bila raspoređena 72 autobusa. Danas, na blagdan Svih svetih te sutra na Dušni dan preveze ZET na groblja preveze oko milijun putnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!