07:09 / 15.08.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Blagdan Velike Gospe uz epidemiološke mjere

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Blagdan je Velike Gospe, odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Deseci tisuća vjernika hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta, a neki hodočaste danima. Svete mise, pod posebnim epidemiološkim mjerama i preporukama, služe se od rane zore.
Blagdan je Velike Gospe, odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Deseci tisuća vjernika hodočastili su u mnogobrojna marijanska svetišta, a neki su hodočastili danima. Svete mise, pod posebnim epidemiološkim mjerama i preporukama, služile su se od rane zore. 

Upozorenje vozačima u povodu blagdana Velike Gospe
Epidemiološke preporuke za Veliku Gospu
Uz sve mjere i preporuke Stožera, nacionalno marijansko svetište i ove je godine bilo prepuno vjernika. Središnju misu u Mariji Bistrici predvodio je kardinal Josip Bozanić.

- Previše su zla ljudima pa i našem narodu donijele umišljene oholice, oni što su se držali superiornim nad drugima. Biti ponizan znači čuvati svijest o primljenim darovima i umijećima koje treba razborito koristiti na dobro drugih, čitave zajednice, u međusobnom poštivanju koje društvo ozdravlja iznutra i gradi prijateljstvo među nama, poručio je kardinal Bozanić.


Bozanić se osvrnuo na pandemiju koronavirusa te rekao da je obitelj institucija koja je prošlih mjeseci podnijela najveći teret.

- Braćo i sestre, dok vas gledam ovdje, vidim da prevagu čine obitelji. Možemo reći da je obitelj ona institucija koja je prošlih mjeseci podnijela najveći teret i sačuvala nas. Kad je sve stalo, obitelj je ostala, istaknuo je Bozanić okupljenim vjernicima na središnjem misnom slavlju u crkvi na otvorenome. Obitelj je od prvašića do kraja osnovne škole pratila djecu i mlade i ona je onaj kutak sigurnosti, dodao je.

- Znakovito je da se u vremenu kad se pokušavalo i pokušava obitelj kao instituciju obezvrijediti, vraćamo ponovno toj osnovnoj stranici ljudskoga društva - obitelji. Obitelj nas spašava, poručio je Bozanić. Obitelj u kojoj ima mjesta Bog, koji povezuje, ujedinjuje i diše, naveo je, dodavši da se danas posebno molio za obitelji.

Barišić: Nebriga za starije osobe opasniji društveni virus od koronavirusa

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u subotu je u Sinju, u propovijedi na proslavi Uznesenja blažene Djevice Marije u okolnostima pandemije, poručio kako je "društveni virus" nebrige za starije osobe opasniji od koronavirusa.

Tradicionalna procesija na svetkovinu Blažene djevice Marije, na koju su ranijih godina u Sinj hodočastili deseci tisuća vjernika iz Dalmacije i susjedne BiH, ove je godina otkazana zbog epidemioloških mjera zaštite od širenja koronavirusa.

- U pandemiji koronavirusa najugroženija je populacija osoba zrelije životne dobi. Međutim, za njih je daleko opasniji društveni virus: samodostatnosti, zaborava, nepažnje, nebrige i 'kulture' odbačenosti starijih osoba, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Kazao je kako u mentalitetu mladosti, ljepote, uspjeha, konkurencije, gdje se čovjek vrednuje po društvenom statusu i imanju, osobe treće i četvrte životne dobi ne samo da su "periferija, nego se ponekad na njih gleda kao na teret društva".

- Djed i baka nisu teret, nego obiteljsko blago i društveni kapital. Oni nam predaju i obogaćuju nas, ne samo pokretnom i nepokretnom imovinom, nego svojom životnom mudrošću, kao i duhovnim i moralnim vrednotama, naglasio je Barišić.

Današnja misa na blagdan Velike Gospe bila je zakazana u 11 sati dvorištu franjevačkog samostana, kako bi se vjernici mogli pridržavati epidemioloških mjera međusobne fizičke udaljenosti.

Međutim, nekoliko minuta prije početka mise počela je padati jaka kiša, pa su se nazočni premjestili u crkvu gdje je služena misa, a u crkvu je premještena i slika Čudotvorne  Gospe Sinjske, koja je također bila izložena i u dvorištu samostana gdje je prvobitno planirana misa.

Crkva je bila ispunjena vjernicima od kojih je većina nosila zaštitne maske, ali neki nisu iako su stajali zgusnuti tik jedni pored drugih.

Obred pričesti je na poziv gvardijana Franjevačkog samostan fra Ante Čove održan nakon mise u dvorištu i klaustri crkve.

Nadbiskup Hranić: Potpuno ostvarenje života kao nagrada okrenutosti Bogu

Manje vjernika nego inače stiglo je u Svetište Gospe od utočišta u Aljmašu. Predvodeći misno slavlje nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić u propovijedi je istaknuo kako se za razumijevanje Marijina uznesenje na nebo moramo usredotočiti na Uskrs, na središnje otajstvo našega spasenja i vjeru u prekogrobnu novost i vječni život, pri čemu je, rekao je, Marija bila najviše uronjena u to otajstvo.

- Svetkovina Velike Gospe poručuje da se život ne može u potpunosti ostvariti samo u okrenutosti prema zemlji, već se potpuno ostvarenje i punina ljudskoga života prima kao nagrada ljudske okrenutosti prema Bogu, poručio je nadbiskup Hranić.

Upozorio je kako suvremeni čovjek sve više želi biti radikalno neovisan, jer ne želi ovisiti o Bogu, ni o drugim ljudima, ili zakonima prirode, a obveze prema drugima doživljava kao ugrozu vlastite komotnosti. Na taj način, smatra Hranić, "suvremeni čovjek postaje osuđen na ulazak u džunglu tržišnoga natjecanja i prepušten njegovim zakonima".

- Kada se sve sruši, ostaju samo veze braka, obitelji, prijateljstva. Otkrili smo da smo i kao članovi jednoga naroda vezani nečim što je neraskidivo, ali iznad svega ponovno otkrivamo da smo ovisni o Bogu, istaknuo je Hranić.

Tijekom dana u Aljmašu će se, uz ostalo, služiti svete mise za stradalnike Domovinskog rata te za mlade bračne parove i njihovu djecu, s blagoslovom djece nakon mise.

Upravitelj aljmaškoga svetišta Ante Markić pozvao je sve hodočasnike da na misnim slavljima sudjeluju u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, preporukama nacionalnoga Stožera Civilne zaštite i uputama crkvenih vlasti, jer, kako je rekao, "razboritost nalaže da u okolnostima epidemije koronaviursa budemo pažljivi i odgovorni prema sebi i drugima".


Obilježavanje u svetištima Vukovarsko-srijemske županije

Blagdan Velike Gospe tradicionalno se obilježava i u svetištima Vukovarsko-srijemske županije. Ilača i Šumanovci i ove su godine dobro posjećeni.

Stotine vjernika već su jučer krenule hodočastiti Gospi ilačkoj. Ilača već tradicionalno okuplja mnoštvo vjernika i hodočasnika.

Rijeke hodočasnika slijevale su se i u malo, skrovito svetište Gospe šumanovačke. Najstarije je to svetište u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje datira čak iz 14. stoljeća.

Misna slavlja nastavit će se sve do kasno navečer, uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka.


Premijer Plenković na misi na Trsatu

U skladu s epidemiološkim mjerema na otvorenom se održala proslava blagdana Velike Gospe na Trsatu. Mise su se služile svakog sata, od ranog jutra, a gradski autobusi na Trsat vozili su besplatno.

Misu u 18.30 predvodio je riječki nadbiskup i metropolit msgr. Ivan Devčić.

U Svetište Majke Božje Trsatske došlo je oko 20-ak tisuća vjernika, dok se prijašnjih godina na blagdan Velike Gospe okupljalo njih oko 50.000. Blagdan protječe u posebnim okolnostima. Izostala je svečana procesija, misna slavlja održavaju se na otvorenom, u Perivoju Gospe Trsatske. U crkvu se moglo ući,  ali bez zadržavanja i uz obavezne maske i poštivanje socijalne distance, izvijestila je u Dnevniku novinarka HRT-a Jelena Tomac.

Nadbiskup Devčić istaknuo je da nas svake godine okuplja Marija, majka Isusova i majka Crkve , najveća žena koju je čovječanstvo ikad imalo.

Na misi je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.


- Želim svima još jednom čestitati blagdan Velike Gospe. Nadam se da su ga svi naši sunarodnjaci proveli lijepo i ugodno, onako kako cijeli hrvatski narod štuje Veliku Gospu, rekao je uoči mise premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!