07:25 / 17.01.2020.

Autor: T.V./HRT

Blaženka Divjak ostaje ministrica

-

-

Foto: - / -

Ministrica Blaženka Divjak "preživjela" je glasovanje o nepovjerenju. 77 zastupnika bilo je protiv opoziva, 55 za opoziv, a jedan je bio suzdržan.
Saborska oporba nije uspjela smijeniti ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak. Od 76 potrebnih glasova za smjenu, skupili su 55, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 77 zastupnika bilo je protiv.

Divjak o raspravi u Saboru: Bolje da djeca to ne gledaju
Sabor: Rasprava o smjeni ministrice Divjak

Tako je vladajuća većina ostala čvrsta, iako se oporba nadala da bi im se u pokušaju rušenja Vlade mogli priključiti neki HDZ-ovi zastupnici nezadovoljni koalicijom s HNS-om, te Klub Milana Bandića koji je često kritizirao ministricu Divjak.

Čelnik SDP-a Davor Bernardić, Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista, Klub hrvatskih suverenista i Klub zastupnika HSS-a zatražili su stanku prije glasovanja.

Reakcije na neizglasavanje nepovjerenja ministrici Divjak

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova prihvatio izvješće premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća u protekloj godini, u čijem je sastavu i program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.

Sabor je jednoglasno izglasao Zakon o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d. kojim će 566 radnika koji su radili u toj tvrtki između 8. listopada 1991. i 21. listopada 2002. i proveli ondje barem pet godina dobiti odštetu zbog izloženosti azbestu u iznosu od 219.000 kuna po radniku. Pritom nisu prošli oporbeni amandmani o ukidanju vremenskog ograničenja za priznavanje prava na odštetu.

Radnicima, odnosno njihovim nasljednicima, odšteta će se isplatiti u tri rate po 73.000 kuna. Prva rata isplatit će se do kraja 2020. godine, iduća do kraja 2021., a zadnja do kraja 2022. godine. Za tu namjenu osigurano je 41,3 milijuna kuna.

Sabor se također suglasio s planom i dinamikom kojom će Hrvatska svoje zakone usklađivati s onim europskim te u drugo saborsko čitanje uputio nekoliko zakonskih prijedloga.

I socijane pedagoge uključiti u stručni tim Centra za posebno skrbništvo

Prije glasanja zastupnici su raspravljali o Prijedlogu zakona o Centru za posebno skrbništvo kojim se uređuju status, djelatnost i ustrojstvo Centra kao javne ustanove kojoj je osnivač Republika Hrvatska.

Saborski klubovi načelno su pozdravili Vladin prijedlog da se djelatnost Centra za posebno skrbništvo uredi posebnim zakonom te predložili da se u njegov stručni tim uključe i socijalni pedagozi.

- Taj je Centar osnovan Obiteljskim zakonom iz 2014. kao javna ustanova čiji je posao zastupanje djece i odraslih u postupcima pred sudovima i drugim tijelima koji se tiču obiteljskih odnosa, podsjetila je državna tajnica Ministarstva za demografiju Marija Pletikosa.

- Praksa je pokazala da bi se ta tematika trebala urediti posebnim zakonom i to pozdravljam, rekla je Dragana Jeckov (SDSS) koja očekuje da će bolja dostupnost Centra, osnivanjem novih podružnica, osigurati nesmetan rad i bolju dostupnost.

- Unatoč novim podružnicama Centra, koje se planiraju osnovati u Virovitici, Zadru, Puli i Varaždinu, dijelovi države, primjerice  Lika, neće biti pokriveni, upozorava Ines Strenja (Most) koja smatra da bi jednostavnije bilo kad bi se podružnice organizirale na razini županija, odnosno županijskih sudova.

Ivan Ćelić (HDZ) pozdravlja da i socijalni radnici i psiholozi budu dio struke, odnosno stručnog tima, unutar Centra, no smatra da bi mjesta u njemu bilo i za socijalne pedagoge.

- Centri vape za pravnicima, uzvraća Sabina Glasovac (SDP), a Ćelić odgovara kako su od 24 zaposlenika Centra njih 19 pravnici.

I Nada Turina Đurić (GLAS) ističe kako je vidljivo da Centru nedostaje kadrova, prije svega pravnika, ali i novca.

- Mislim da ćemo između dva čitanja odlučiti uključiti i druge pomagačke profesije, rekla je Pletikosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!