12:06 / 29.01.2019.

Autor: HRT

Blizanci tretirani prema pravilima struke

-

-

Foto: - / -

Inspekcija Ministarstva zdravstva priopćila je da je medicinski tretman petomjesečnih blizanaca u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" učinjen prema pravilima struke.
HRT doznaje da nisu utvrđeni stručni propusti u slučaju petomjesečnih blizanaca u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Temeljem uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda dojenčadi može se zaključiti da tijekom procesa liječenja nije bilo odstupanja od uobičajenih i standardiziranih postupaka kako ih struka nalaže. Obzirom na tijek i narav bolesti od kojih su djeca bolovala i boluju, sve što se događalo tijekom njihovog liječenja ne odstupa iz očekivanog i predvidivog tijeka bolesti - stoji priopćenju Ministarstva zdravstva.

Inspekcija je upućena u Kliniku "Fran Mihaljević" nakon što su u ponedjeljak na društvenim mrežama objavljene fotografije dviju beba u zapuštenom stanju, koje se liječe u toj bolnici.

Što se tiče vezivanja djece, inspekcija je utvrdila kako je "u cilju osiguranja venskog puta za infuziju neophodno onemogućiti pomake ekstremiteta kako ne bi došlo do prekida infuzije, o čemu se roditelji prethodno obavještavaju".

Također se navodi kako kod dugotrajnijih bolesti, prilikom kojih dolazi do učestalih kiselih stolica, uza svu brigu i čestu promjenu pelena nije uvijek moguće spriječiti nastanak iritacije kože, koja može nastati već i nakon jedne takve stolice.

I ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je uoči sjednice Vladina užeg kabineta da je nalaz zdravstvene inspekcije i povjerenstva sastavljenog od pedijatara pokazao da je prema bebama postupano kako treba.

- Blizanci su djeca koja su bolesna, imaju učestale proljeve zbog rota virusa i uistinu je postupano kako je trebalo postupati. Nažalost, priroda bolesti infekcija rota virusom čini promjene na koži koje se ne mogu prevenirati sa svim mjerama - rekao je Kujundžić dodavši kako se djeca dobro oporavljaju.

- Onaj tko zna šta je rota virus, što su proljevi, što znači kiselost, zna da je to vizualno ružno vidjeti i teško gledati, gdje stolica ide svakih par minuta, ali takva je priroda bolesti - kazao je.

Majka blizanaca optužila kliniku za nemar - u bolnici inspekcija i policija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!