18:40 / 29.08.2019.

Autor: Magušić-Dumančić/V.K./HRT

Blizanke Kristina i Valentina došle kući

-

-

Foto: - / -

Iz bolnice su danas izašle sedmomjesečne djevojčice Valentina i Kristina. Rođene su kao sijamske blizanke, koje su u svibnju uspješno razdvojili liječnici KBC-a Zagreb.
Iz bolnice su danas izašle sedmomjesečne djevojčice Valentina i Kristina. Rođene su kao sijamske blizanke, koje su u svibnju uspješno razdvojili liječnici KBC-a Zagreb nakon operacije koja je trajala punih 15 sati. Djevojčice će tako večeras prvi put noć provesti u obiteljskom domu pokraj Virovitice.

Više od pola godine borbe, brige i straha - sada je napokon iza njih.

- Ne znam šta da kažem. Nervozni, uzbuđeni, sretni... Jel uopće znate što vas čeka? Znam, sreća, govori Marija Tambolaš, majka blizanki.

Sretne i medicinske sestre koje su se, uz mamu i tatu, danonoćno brinule za Valentinu i Kristinu.

- Ovaj trenutak danas je nama najveća nagrada za sav trud unazad 7 i pol mjeseci, koliko su cure bile kod nas. Konačno, sav naš trud se isplatio, naglasila je Marina Mišković, medicinska sestra.

- One su cijeli dan šutljive, nema osmijeha, nema ništa. Baš osjećaju da se nešto novo dešava, ali dolazit ćemo na kontrole, tako da neće to biti zauvijek zbogom, govori Marija, majka blizanki.

Rođene su u siječnju, dva mjeseca prerano, spojene prsnim košem, jetrima i crijevima. Tim liječnika 15 sati proveo je u operacijskoj dvorani.

- One su posebne jer su prve, jedinstvene su. Cure su i vežu se i mi se vežemo. Rekla sam već nekoliko puta, profesionalac ne možeš biti, ako radiš na dječjem odjelu i s djecom. Tu se gube i pomiču granice, podvuku se u kožu i postanu dio. Postanete dio obitelji, naglašava Ana Habijanec, glavna sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Zagreb.

Koja je poslijepodne napokon došla kući, u Bušotinu pokraj Virovitice.

-Jeli bilo teško putovati da svaki dan vidite djecu, ma nije bilo teško, bilo je teško otići od njih, rekla je majka Valentine i Kristine.

Sada to više neće morati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!