Bliži se uvođenje eura, tko mu se veseli?

28.01.2022.

11:49

Autor: Kod nas doma/HRT

Tko se boji eura?

Tko se boji eura?

Foto: HRT / HRT

Za godinu dana uvodimo euro. Novac na računima zamijenit će se automatski, a onaj koji građani drže kod kuće, morat će zamijeniti sami. Ali jesu li to brige naših građana i što uopće misle o uvođenju eura, provjerila je HTV-ova emisija Kod nas doma.

- Živim vani šest godina i smatram da uvođenje eura neće biti dobro za Hrvatsku, zato što će se cijene zaokruživati i bit će jednostavno sve skuplje – kaže jedan mladić.

- Gledam sada kako će mjenjačnice, prije je bilo da se mijenjaju 7.50, 48, sad je već 7.52, 7.58 prodaja eura. Znači bit će inflacija – smatra stariji gospodin.

Da neće biti dobro, smatra anketirana gospođa jer, kaže, naš umirovljenik ima od 300 do 350 eura - i s njom ne može dobro proći.

Izgleda da se uvođenju eura u Hrvatskoj baš nitko ne veseli. Odakle toliki strah? Jesmo li zaista dovoljno informirani za tako čvrste, u ovom slučaju pesimistične, stavove?

- Uobičajeno, kad je riječ o nekim dobrim stvarima, o nekim najavama, o nečemu što bi nas moglo eventualno iznenaditi, svi mi onda djelujemo poprilično konzervativno. Premda za sebe ponekad volimo reći da smo vrlo liberalni, ali kad se suočavamo s novim stvarima, nastojimo nekako sačuvati ono što smo dosad znali i nastojimo se nekako držati, recimo to tako, utabanih staza – smatra komunikolog prof. Danijel Labaš.

I dok neki strahuju zbog loših iskustava prijatelja, drugi se ne predaju u nadi da se još može sve zaustaviti.

- Kad razmišljamo o materijalnoj strani života, ona uvijek ima utjecaj na našu duševnu, duhovnu, i psihičku stranu života. Bojimo se, što je potpuno logično. Ne znamo kako će se to dogoditi, ali bi bilo dobro da onda ponekad nešto pročitamo, čujemo, i da nam oni koji nas o tome trebaju obavještavati malo govore i o iskustvima iz inozemstva. I drugi su preživjeli prelazak na euro, pa ćemo i mi – zaključuje Labaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!