14:23 / 10.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

BM 365: Zagrebački OPG-ovi moraju ići u druge gradove

Prodaja domaćih proizvoda

Prodaja domaćih proizvoda

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Članovi Kluba gradskih zastupnika stranke Bandić Milan 365 u četvrtak su ocijenili da su se proizvođači hrane i OPG-ovi u Zagrebu "našli u teškoj situaciji" te moraju ići u druge hrvatske gradove jer na Trgu bana Jelačića više nema izlaganja i prodaje domaćih prehrambenih proizvoda.


- Gradonačelniče Tomaševiću, probudite se! Vrijeme aktivizma je prošlo...Prestanite govoriti da Vam izlagači hrane, štandovi u gradu smetaju jer ruše vizuru grada. Ozbiljan političar zna da je hrana strateški važna, poručila je Gordana Rusak zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću na konferenciji za novinare stranke BM 365.

- Vrijeme lupanja loncima prošlo - sad je vrijeme da osigurate građanima grada Zagreba što će u tim loncima kuhati, dodala je.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika BM 365 u Gradskoj skupštini Nenad Predovan ustvrdio je kako su se OPG-ovi i proizvođači hrane u Zagrebu "našli u teškoj situaciji", a osvrnuo se i na tematsku sjednicu skupštinskog Odbora za poljoprivredu o problemima koje vrane stvaraju u gradu.

- Vrane stvaraju velike problema za susjedstva u kojima se one pojavljuju, isto kao što divlje svinje rade velike probleme u Podsljemenskoj zoni. Međutim, daleko važnija tema je tema općeg stanja poljoprivrede grada Zagreba, smatra Predovan.

Istaknuo je da u Zagrebu ima više od 6400 OPG-ova i oko 20.000 ljudi koji su uključeni u taj dio te smatraju da je to prava tema.

- Na Trgu bana Jelačića ukinut je kanal izlaganja i prodaje domaćih prehrambenih proizvoda pa OPG-ovi moraju ići u druge hrvatske gradove, rekao je te napomenuo da su se neke od tih manifestacija u Zagrebu održale, "jer ih je stara vlast dogovorila".

A gradonačelnik Tomašević posjetio je jedino ZeGeVege, gdje je više od 80 posto proizvođača bilo iz inozemstva, dodao je.

Istaknuo je i da je Gradski ured za poljoprivredu, nakon što je 30 godina postojao, sada prebačen u Gradski ured za gospodarstvo, "i to je znak kako se gradska vlast odnosi prema poljoprivrednicima". Istaknuo je i da su "poticaji za zagrebačke poljoprivrednike smanjeni za pet puta".

Gradski zastupnik BM 365 Marijan Tomurad rekao je i da je raspisan samo jedan natječaj pa će "i taj sitan novac", kaže, dobiti oni koji se ne bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

Nema Martinja, Valentinova i Fašnika..., rekao je i izrazio bojazan da će "takvim pristupom gradonačelnika, Zagreb izgubiti prepoznatljivost".

- U sadašnjoj situaciji kada imamo prijetnje gdje cijene energenata rastu u nebo, gdje cijene hrane rastu, inflacije koja je na vidiku, još uvijek prisutne pandemije, obnove, neriješena pitanja otpada - mi se bavimo vranama, a možda ćemo se još sutra baviti i ponovnim vraćanjem imena trga maršala Tita, poručio je predsjednik stranke BM 365 Slavko Kojić.

Za SDP koji kaže da neće biti "ceker" Možemo!, Kojić kaže da su "veliki ceker, i još podrapani".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!