Boban najavio pomoć poljoprivrednicima u natapanju zemljišta

21.09.2022.

13:18

Autor: Hina/HRT

Blaženko Boban

Blaženko Boban

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je u srijedu da će ta županija sufinancirati bušotine za natapanje poljoprivrednog zemljišta i potopne pumpe te je istaknuo da je rebalansom proračuna za tu namjenu ove godine osigurano milijun kuna.

- Prihvatili smo u Županijskoj skupštini amandman oporbenog vijećnika Tonija Garca, koji je stručna služba razradila, a krajem ovog ili početkom idućeg tjedna objavit ćemo i javni poziv poljoprivrednicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da se jave za taj projekt, rekao je Boban na konferenciji za novinare, dodajući kako Splitsko-dalmatinska županija želi pomoći poljoprivrednicima da svoje zemljišta opskrbe vodom.


Javni pozivi izići će kroz idućih nekoliko dana, a mogu se javiti svi koji se bave povrtlarstvom, ratarstvom, maslinarstvom, voćarstvom i aromatičnim biljem. 


- Iznos sufinanciranja za površine od 0,3 hektara do jedan hektar je 80 posto, a najviše 20.000 kuna, dok je za površine od hektara do pet hektara iznos 80 posto, najviše 100.000 kuna. Iznos sufinanciranja za površine veće od pet hektara je 80 posto, a najviše 200.000 kuna. Kupnja potopne pumpe sufinancirat će se u iznosu 50 posto cijene, objasnio je Boban.


Izvijestio je kako su i Hrvatske vode dale načelnu suglasnost da se iduće godine uključe u taj projekt. Taj projekt, prvi takve vrste u Hrvatskoj, detaljno će obrazložiti i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković prigodom njezina posjeta Splitu, najavljenog za idući petak.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji samo 2,5 posto poljoprivrednih površina ima riješeno natapanje, a na novinarsko pitanje kako se ono planira povećati Boban je odgovorio da su za to u pripremi dva velika projekta - reverzibilna hidrocentrala za Sinjsko polje te sustav natapanja za Imotsko-bekijsko polje.


- Zajedno s HEP-om pripremamo izgradnju reverzibilne hidrocentrale Blaca poviše općine Otoka, a voda iz te reverzibilne centrale bi služila za napajanje istočnog dijela Sinjskog polja, rekao je Boban.


Po njegovim riječima, u pripremi je i projekt za natapanje Imotsko-bekijskog polja.


Taj projekt je bio gotovo spreman, ali Hrvatske vode su utvrdile kako jezero Ričice propušta i ne bi moglo izdržati pritisak za natapanje. Hrvatske vode su pristupile saniranju tog jezera kako bi se ono moglo kandidirati za financijska sredstva iz europskih fondova u novom ciklusu od 2022. do 2027. godine, rekao je Boban i dodao kako se za te projekte koriste iskustvima u natapanju koja ima Izrael, a ubrajaju se među najbolje u svijetu.


HSLS-ov županijski vijećnik Toni Garac izrazio je zadovoljstvo što je njegov prijedlog, iako je iz reda oporbe, prihvaćen, ističući kako bi se model sufinanciranja bušotina i poplavnih pumpi za natapanje kakav je predložio u Splitsko-dalmatinskoj županiji mogao primijeniti diljem Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!