Bogdanović: Ministarstvo će pooštravati mjere i inspekcijski nadzor

29.09.2020.

10:15

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon tragičnog događaja u jednom privatnom Domu za starije i nemoćne koji je izgorio u požaru i odnio živote to se ponovilo u Domu nedaleko Omiša gdje su prije dva dana izgubljena dva života.
Nakon tragičnog događaja u jednom privatnom Domu za starije i nemoćne, koji je izgorio u požaru i odnio živote, to se ponovilo u Domu nedaleko Omiša gdje su prije dva dana izgubljena dva života. O tome je u emisiji Studio 4 govorila Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra rada.

➡️ Tragedija u staračkom domu u Dugom Ratu

Bogdanović je rekla kako je obiteljski dom ideja života korisnika žive na isti način na koji su živjeli i u svojim vlastitim domovima.

- Obiteljski dom osnivaju fizičke osobe sa svojim obiteljima i s njima vode brigu o korisnicima. Dodatno zapošljavaju potrebne radnike koji pružaju usluge korisnicima koji su s njima u zajednici, rekla je i dodala kako maksimalni broj korisnika može biti 20.

Istaknula je kako je obiteljski dom ili proširena biološka obitelj ili udomiteljska obitelj.

- Varijanta osnivanja obiteljskog doma se javila u trenutku kada država više nije mogla odgovoriti na potrebe starijih osoba i njihovih obitelji za skrb, kazala je.

Bogdanović je rekla kako se ne može govoriti o obiteljskim domovima na osnovu jednog ili dva doma gdje su se dogodile nesreće. - U Hrvatskoj ima preko 400 obiteljskih domova. Imamo sjajne primjere i divne obitelji koje brižno brinu o korisnicima koje su uzeli na skrb, istaknula je i dodala kako osuđuje svaki nemar.

- Inspekcija ne može biti u svakom trenutku pored svakog korisnika. Važno je napomenuti da Republika Hrvatska kontinuirano povećava broj inspektora na terenu. Za vrijeme Covida 19, osigurali smo mobilne timove. Dan prije nesreće bili su u domu na Dugom Ratu i nisu utvrdili nikakve nepravilnosti, osim da je dom registriran za 20 korisnika, a u njemu ih je bilo 23.

Naglasila je kako će inspekcija dati prijedlog općinskom sudu i to je ono što je nadležnost ministarstva.

- Najveća odgovornost je na vlasniku doma, naglasila je.

Bogdanović je naglasila kako će ministarstvo i dalje pooštravati mjere i inspekcijski nadzor. Istaknula je kako u novoj uredbi ima planirano dvostruko veći broj inspektora nego do sada.

- U Zakonu o socijalnoj skrbi predvidjeli smo puno strože kriterije za osnivanje ovakvih domova. Mora se smanjiti broj korisnika u ovakvim domovima da bi se povećala kvaliteta, a oni koji će željeti imati više korisnika morat će osnovati privatni dom, istaknula je.

Bogdanović je osvrnula na činjenicu da se sve manje u vlastitim obiteljima brine o svojim starima, a dužni smo im to.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!